Хипотерапия лекува деца с аутизъм

Хипотерапия лекува деца с аутизъм | StandartNews.com

Конната езда или хипотерапията, както е известна в медицината, има незаменим лечебен ефект върху деца с различни увреждания. Това споделиха родители, деца с аутизъм и специалисти от гражданското сдружение „Алтернатива 55" на днешната среща в общината по повод Световния ден на информираност за заболяването. С подкрепата на общината миналата година в хипотерапията са се включили деца от 2 до 14-годишна възраст. Този контакт с животните буквално е променил много от децата, страдащи от аутизъм. Лечебната езда на конната база на прабългарската школа за оцеляване Бага-тур край Мъглиж е продължила цялото лято.

Финансирането е било по проект, спечелен от „Алтернатива 55", а транспортът до базата е осигурявала общината. Тази година сдружението отново кандидатсва за финансиране на същия проект и се надява децата пак да се срещнат с любимите си коне. „Ние също оценяваме неверотния ефект на хипотерапията, която вече е световен феномен, и сме готови пак да партнираме на сдружението за реализацията на проекта", добави шефката на общинския отдел Здравеопазване" д-р Антония Тодорова.

Тя увери, че общината ще продължа да работи за увеличаване на капацитета на услугата, която предлага центърът за социална интеграция и рехабилитация на деца „Алтернатива", в помощ на децата и на техните родители. Приключило е заснемането на двора на центъра и скоро време ще се изгради детска площадка, специално оборудвана, за да може да се използва от деца от аутистичния спектър. .

Третокласниците Давид и Светльо, 7-годишната Маги и майките им изразиха своите впечатления от посещенията и срещите си по време на кампанията, както и трудностите, които срещат всекидневно. Родителите на децата с аутизъм апелираха към толерантност и разбиране, защото децата им имат същите нужди като връстниците си.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай