Гледаме каляски и Кристо без пари

Гледаме каляски  и Кристо без пари | StandartNews.com

Новият Музей на София, паркът "Врана" и зоопаркът посрещат гости с вход свободен

София показва днес съкровищата си без пари. За празника на столицата общинските музеи отварят врати безплатно. Жителите и гостите на града ще могат да са сред първите стотици или хиляди, разгледали най-новата придобивка - "Музей за история на София", който официално работи от днес. С вход свободен за празника ще са и парк "Врана", музеят при базиликата "Света София", Софийска градска художествена галерия, където в момента е гостуващата изложба на Кристо, както и Столичният зоопарк, в който наскоро пристигнаха две млади лъвици. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно с премиера Бойко Борисов, регионалният министър Лиляна Павлова и дипломат номер 1 Даниел Митов разгледаха вчера новия Музей за историята на София. Той се намира в сградата на бившата Централна баня зад ЦУМ.

Посетителите на най-новата културна перла на столицата ще могат да се докоснат до "Златната каляска в стил Луи 16". Тя е подарена на княгиня Мария Луиза и цар Фердинанд от принцеса Клементина Бурбон-Орлеанска за сватбата им. Пътя от гарата до двореца князът и княгинята изминават в пищната каляска.

"В музея е възстановен духът и автентичността на всичко това, което не знаем за София", заяви Лиляна Павлова, след като разгледа експозициите. Там има зала "Софийската улица", в която гостите ще могат да направят мултимедийна разходка по улиците на града отпреди век. Вниманието на посетителите ще прикове автомобил "Мерцедес" от 1905 г. на княз Фердинанд, първото моторно превозно средство на Двореца. Тя е състезателна и печели второто място в ралито Берлин-Мюнхен през ХХ век. Колата не е серийно производство и това я прави уникална сама по себе си. Сред другите ценни експонати са салонен часовник - подарък от английската кралица Виктория на царското семейство, бюрото на Стамболов - дар от Бисмарк, Златната книга на София, велосипед тип "Паяк".

"Цялата реконструкция на частта на сградата на Софийската минерална баня, където се помещава музеят, е на стойност около 5 млн. лв. и се финансира от ОП "Регионално развитие". Беше труден и тежък проект", каза Фандъкова.

Патриархът с
водосвет за града

Патриарх Неофит ще се включи в официалните тържества за честването на Деня на София. На 17 септември почитаме светите мъченици София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. Традиционните чествания ще започнат в 11,30 часа пред храм "Света София" с тържествен водосвет и официална церемония по издигане знамето на града. На събитието се очакват да присъстват премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, стотици жители и гости на града.
Преди това на тържествена сесия на общинския съвет ще бъдат обявени новите почетни граждани на София. С отличията ще бъдат удостоени бившият посланик на Германия в България Матиас Хьопфнер и треньорът по борба Христо Мирянов. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата на режисьора проф. Иван Добчев, на сценариста Димитър Стоянович и на сценографа Венелин Шурелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай