Два капана с месо примамват избягалата вълчица в клетката

Два капана с месо примамват избягалата вълчица в клетката | StandartNews.com

Опитите за залавянето на избягалата вълчица от благоевградския зоопарк продължиха и в сряда. Надеждата на екипите специалисти е в двата капана, които са заложени в клетката на 8-месечния хищник. Става въпрос за специални клетки, в които поставено месо.

Целта е животното да влезе вътре и да се опита да дръпне мръвката, която е вързана здраво с тел. „Има педал на пода, който при настъпване задейства клетката и тя се затваря. Засега разчитаме да я хванем по този начин. не смятаме да я дебнем и да я уцелим със стрела с упойка.

Говорих с експерти в цялата страна, всеки дава различни мнения. Възможно е да инжектираме в месото упойка, но тя не няма да хване веднага вълчицата и после ще трябва да я търсим, ако се измъкне от капана", заяви директорът на зоопарка Крум Попниколов, който призна, че от неделя спи в административната сграда на зоологическата градина. Според него най-важно е да не се стресира повече хищникът.

Затова почти сигурно зоопаркът ще бъде затворен за посетители и журналисти. „Животното е младо, стресирано е, то е най-уплашено от всички. Не е агресивно. Няма опасност за жителите на квартала, тъй като вълчицата е социално животно, свикнало е с хората", каза още Попниколов. През нощта срещу сряда четириногият обитател на клетката се е върнал в нея, успял е да измъкне месото, но капанът не се е задействал. Направен е и допълнителен отвор в клетката, чийто вход е отворен.

Все още няма яснота как е избягала – през забравена отворена врата или през дупка в мрежата. Третата версия е прескачане на оградата, но това е невъзможно, тъй като е висока над 3 метра.
Вълчицата е с размери на немска овчарка. Животното е родено в зоопарка в Плевен и е докарано по-късно в Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай