Дни преди старта на кампанията по прием професионалните гимназии предсдтавиха над 50 професии

Дни преди старта на кампанията по прием професионалните гимназии предсдтавиха над 50 професии  | StandartNews.com

Добрич. Дни преди старта на кампанията за прием на седмокласници и осмокласници за новата учебна година за първи път професионалните гимназии проведоха Ден на професията и представиха пред обществото над 50 професии, които могат да бъдат изучавани в различните училища.

Всяка гимназия бе със свой щанд на пролад "Свобода" в града, за да може всеки ученик и родител на място да види това, което се предлага като обучение, тъй като ученици от гимназиите представяха своите умения, а родителите можеха да зададат конкретни въпроси. Проявата е организирана от Регионалния инспекторат по образование, съвместно с професионалните училища и община град Добрич.

Предлаганите в гимназиите специалности са основно от сферата на туризма, селското стопанство и икономиката, заради спецификата на Добруджанския регион, но в училищата могат да се изучават и професии от още мнго други икономически сфери, в това число и услуги. За новата учебна година новост са специалностите "Еколог" и "Агроеколог", предлагани от ветеринарната гимназия, като според ръководството на гимназията това са професии с бъдеще заради изискването във фермите, които попадат в Натура 2000, да има назначен еколог, който да прави лабораторни анализи.

Еколози пък ще са необходими и за новото депо за отпадъци край Стожер, защото трябва да се правят анализи на почвата и въздуха, каза директорът на гимназията по ветеринарна медицина д-р Светла Тодорова. Училището разполага със собствена учебна ферма, първа категория. В нея гимназистите отглеждат 60 крави, а млякото и месото, по договор продават на мандра и кланица в региона. На изложението училището представи и мед, лично производство, а на щнда можеха да се опитат вкусни мезета. Сред интересните предложения е и това на професионалната гимназия по механотехника и електротехника, която е едниствената, предлагаща в Добрич професионално обучение и за възрастни, чрез самостоятелна форма. Сред тях има такива, които са завършили шести клас, но и такива със средно образование, но без професия. Изключително аткративно се представи и гимназията по туризъм, като десетокласници на място демонстрираха карвинг и работа с шоколад. Достойно участие имаше и на финансово-стопанската гимназия, където учениците излизат с професии счетоводител, застрахователен или осигурителен посредник, специлист в данъчна или митническа администрация. Гимназията по лека промишленост и автотранспорт привличаше с модел на бална рокля и автомобилни гуми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай