Десет артпроекта съживяват пловдивския квартал "Капана"

Десет артпроекта съживяват пловдивския квартал "Капана" | StandartNews.com

Пловдив. Конкурсът за превръщане на емблематичния пловдивски квартал „Капана" в място на творческите индустрии приключи при огромен интерес, отчетоха организаторите на надпреварата от фондация "Пловдив 2019".

От общо 39 предложени проекти от различни български градове и от чужбина на финала останаха десет, като избора им бе задача на петчленното жури в състав Джема Барух, изпълнителен директор на „Пловдив 2019", Валери Кьорлински, художествен директор на фондацията, арх. Антоанета Топалова, Манол Пейков, който е съдружник на ИК "Жанет 45" и Асен Асенов,директор на ЕДНО – платформа за съвременно изкуство и култура. Десетте номинирани проекта са на What a monstаr, Melformator, Cache Atelie, Галерия „Ластици", Хакафе, Archabits, Под тепето, PLOVEDIV, Сдружение „АРТЕ", Галерия „Сариев". Избраните организации са представители на различни творчески индустрии като медии, клубна култура, дигитално изкуство, софтуер, информационни технологии, архитектура, дизайн, графичен дизайн, фотография, съвременно изкуство. Сред тях преобладават идеите на пловдивски творци, но конкурсът дава шанс на софийската фотогалерия „Ластици" да отвори свой клон и в Пловдив.

Победителите в конкурса ще започнат дейността си за оживяването на "Капана" и превръщането му първият български квартал на творческите индустрии още през месец май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай