ДБГ настоява за промени в енергийния закон и одит на фирмите от сектора

ДБГ настоява за промени в енергийния закон и одит на фирмите от сектора | StandartNews.com

В рамките на проведения в Добрич Национален съвет Движение България на гражданите е гласувала решение относно повишаването цената на електроенергията, съобщи лидерът на партията и министър Меглена Кунева. Тя заяви, че ДБГ настоява за три основни неща – предложения за промяна в закона за енергетиката и цялостно оповестяване на всички договорите за производство и продажба на електроенергия. „Искаме първо допълнителна информация през изслушване на председателя на КЕВР за установяване на причините за увеличаване цената на тока, на което да се поканят и енергийните експерти на ДБГ. Това изслушване ще се състои, надявам се, в парламента. Настояваме чрез оповестяване на договорите да се знае кой на каква цена произвежда тока и на каква цена го продават.

След като ЕК установи, че България не спазва третия либерализационен пакет и отваряването на вътрешния пазар за различни енергийни доставчици, имаме предписание от януари 2016 г. да имаме енергийна борса в България. Ако не знаем какви са цените, ние няма как да участваме като потребители – било промишлени или битови, на тази борса" – коментира Кунева. Тя заяви, че ДБГ настоява също да се инициира одит от Сметната палата на всички държавни предприятия и търговски дружества с над 50 % държавно и общинско участие в сектор „Енергетика". „Знаем, че има такива планирани одити и искаме да се планира одит и на предприятията с над 50 % държавно или общинско участие в сектор „Енергетика". Гледаме на това изключително сериозно.

За нас е важно, защото това ще има отражение върху цените. Икономиката тъкмо си пое въздух и тръгна нагоре, данните са добри от първите няколко месеца. Не съм привърженик на това да има дупки в едно или друго предприятие, пък и било то държавно, но искам да знам с какви пари и докога. Смятам, че свикването на извънредното заседание на МС от премиера е стъпка в тази посока. Очевидно имаме нужда да знаем повече" – каза още вицепремиерът. Според нея не са представени достатъчно аргументи защо се прави това увеличение точно половин година преди старта на енергийната борса и не е ясно как ще се отрази скокът върху цялата икономика – потребление, цени на стоки и услуги. В тази връзка тя заяви, че подкрепя позицията на премиера и добави, че Националният съвет на ДБГ е решил да възложи на депутатите да постигнат политическо съгласие за кандидатстване и членство на страната ни в Европейската енергийна борса. „Конкуренцията е тази, която може да накара производителите и доставчиците на енергия да положат усилия за стабилизиране на бюджетите си" – заяви Кунева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай