Болести по лозята стреснаха стопаните край Сандански

Болести по лозята стреснаха стопаните край Сандански | StandartNews.com

Честите дъждове и слънцето са причина за болести по лозовите масиви в района на санданското село Катунци. Лозята са засегнати от мана и пепелница. „Времето е променливо, ту вали, ту пече слънце, а болестите това търсят – влага и топлина. Има лозари, които не са се усетили навреме и загубите при тях са много големи. Но са длъжни да пръскат, за да запазят шумата и да имат грозде догодина", твърди Йордан Халачев, който отглежда над 10 декара лозя край Катунци. Маната и пепелницата са поразили почти цялата гроздова реколта. Много от стопаните са в паника. Реколтата може да се спаси само с по-често пръскане. Да не се пръска през 10-14 дни, а най-много през 7 дни, само така ще ограничим загубите, твърди лозарят.

Очакваните високи температури в близките дни също тревожат стопаните. „Силното слънце спира развитието на маната, но пък пепелницата само това чака. Затова не бива да се спира с честото пръскане. Това ще увеличи значително разходите ни, но в противен случай ще загубим продукцията си. Почти сигурно наесен гроздето ще е по-скъпо в сравнение с миналата година", прогнозират лозарите. За да предпазят лозята си, хората в региона използват различни препарати. Тази година дори изпробвали нови марки с надеждата да добият качествено грозде, а след това и хубаво вино, с каквото се слави регионът. Лозарите, които нямат финансова възможност да пръскат с препарати, използват като заместител тютюнева вода - пораженията обаче са факт.

В района най-често отглежданите сортове са „Широка мелнишка лоза", „Мелник 55", „Мерло" и „Каберне". Въпреки несгодите местните продължават да гледат лозя, защото вярват, че във виното се крие тайната на здравето и дълголетието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай