Благоевград търси финансиране за видеонаблюдение

Благоевград търси финансиране за видеонаблюдение  | StandartNews.com

Благоевград. Спешно да се въведе система за видеонаблюдение в Благоевград, с която да се намалят побоите, кражбите и вандалските прояви. Това искат и община, и полиция. Причината е в честите инциденти, особено с млади хора, които посещават нощните заведения и стават обект на посегателство. Почти всяка вечер се регистрират нападнати и бити младежи, след като са били на купон в някой от нощните клубове. Въпреки засиленото полицейско присъствие край въпросните заведения, побоите и кражбите не секват.

Община Благоевград търси варианти за финансиране на системата за видеонаблюдение на града. Изграждането й е наложително, проектът вече е готов. Проблемът е, че предложението на една от водещите фирми в този бранш е на стойност около 750 000 евро. През 2012 г. кметството и тогавашното ръководство на МВР водиха преговори заедно да реализират идеята. Трябваше общината да изгради системата, а контролният пункт на камерите да бъде разположен в полицията, откъдето да следят за реда и да издирват нарушителите. Сега обаче тези преговори са замразени. А вандалите не спират с набезите си – потрошиха оборудване в православния комплекс над града, изпочупиха всички обществени тоалетни, а за последно съсипаха лампи и стълбове в градския парк. За да спрат вандалските прояви и побоите, трябва да се монтират камери на възлови места - пред училища и детски градини, нощни заведения, в централна градска част и кварталите. Така ще бъде гарантирана сигурността на гражданите, ще бъдат ограничени криминалните прояви и ще се следи за опазване на общинското имущество.

„Като родители сме заинтересовани да има камери, които да гарантират сигурността на децата ни", категорични са благоевградчани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай