Бърдарски геран става Рио и Венеция

В първия ден на март банатските българи заговяват с шумна фиеста

Бърдарски геран става Рио и Венеция | StandartNews.com

Враца. На 1 март столицата на банатските българи у нас става Рио и Венеция. Католическото село заговява с шумна фиеста 40 преди Великден. За четвъртото издание на фестивала Фършанги Бърдарски геран очаква стотици гости от близо и далеч. Местните вече са подготвили маскарадните си костюми и хумористичните изпълнения, издаде кметицата Светлана Караджова. По традиция най-атрактивно се очертава нахлуването на групите от банатските села Гостиля и Асеново.

 

Веселието започва с карнавално шествие по улиците на селото. Маскираните и се наричат „мошуле", в превод „преправени" като мъжете обличат женски дрехи, а жените мъжки. Някои си забулват лицата или се начернят с "куминь", т.е. сажди или се намазват с черна боя. Всеки гледа да се направи по-смешен. Някои набиват слама в широките гащи и в ръкавите, обличат кожуха наопаки. В групата има по една "кланца" - маскиран с овча глава, с две дъсчици вместо уста, които постоянно клепат. Селото се изпълва с приказни герои, шейхове, булки и младоженци, зайчета, мечета, пеперудки и циганки – кошничарки. На подбив се вземат всякакви професии. Правят се най-различни смехории. На този ден всеки се весели. Вратите на къщите са отворени за гости, а на огнищата се пържат "кълбъси и месу", разбирай традиционни деликатеси от свинско месо. На богатия базар пък се предлагат изделия на майстори занаятчии, специалитети на банатската кухня и кукли, облечени в банатски носии.

 

Фиестата свършва по късна доба, но веселието в селото продължава до вторник вечерта, когато се приготвя хубава вечеря и се "загувева". Тогава вместо да хамкат халва, децата "бърборат". В чиния се налива вода и се пускат монети. Те трябва да се извадят с устата. Който извади парата, става неин собственик.
Чистата сряда е първият ден на великите пости. Нарича се и пепеляна сряда, защото свещеникът натрива челата на децата с памуче, потопено в пепел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай