5 000 куб. м. повече широколистни дърва за огрев

5 000 куб. м. повече широколистни дърва за огрев | StandartNews.com

5 000 куб. м. повече широколистни дърва за огрев предвиди ДГС "Женда" за 2015 г., съобщи директорът на стопанството инж. Николай Янчев. Общо в двете общини Кърджали и Черноочене през миналата година са дадени 15 000 куб.м. Тогава в Чернооченско са добити и извозени 8 686 куб. м, а в община Кърджали - 6 532 кубика широколистни дърва.
Причината в момента за забавянето са падналите дъждове и религиозния празник Курбан Байрам.

Инж.Янчев уточни, че от община Черноочене са заявени досега 8 243 куб. м , като вече са фактурирани 7 277 куб. м , а добити и извозени 5 828. В община Кърджали заявените количества са по-малко- 3579 куб. м. Фактурирани са около 1 500 кубика, в това число 500 за детски градини, а на склад има около 2000 куб.м. Цената на кубик на горски път струва 38, 40 лв., а купувачите сами организират извозването на дървата.

„ДГС„Женда" не продава широколистни дърва на фирми. Целият ресурс е заделен за местното население", обясни инж. Николай Янчев. По думите му цената на дървата се формира на пазарен принцип. Търговски фирми в Кърджали доставят дърва от района на Минерални бани, Стамболово и Маджарово.

В момента няма проблем с доставката на иглолистна дървесина за населението на общините Кърджали и Черноочене.Дървата са около града, на асфалт и са лесно за транспортиране. Падналата инвентаризирана иглолистна дървесина вследствие на снежното бедствие през март т. г. е около 50 хил. куб м. Сключените договори за добив към момента са за 41 хил. куб.м, а вече отсечени и реализирани са 24 хил. куб.м т. е. 50 %. До края на 2015 г. цялото количество ще бъде реализирано, а цената за кубик е 27,60 лв.", подчерта инж. Николай Янчев.Той заяви, че има регистрирани случаи на бракониерска сеч, но те не са масови.Дървесината е конфискувана, а нарушителите – санкционирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай