21 мъже скочиха в морето при минус 2 градуса за кръста

21 мъже скочиха в морето при минус 2 градуса за кръста | StandartNews.com

Добрич. Леденият вятър и температура на въздуха от минус 2 градуса, а на морската вода едва 4.5 градуса не стреснаха смелчаците, които и тази година бяха многобройни на кея в Балчик и 21 души скочиха в морето, за да спасят кръста.

Пръв за втора по ред година до него достигна студентът от НСА Здравко Димитров.

Младежът сподели, че миналата година си е пожелал здраве и е било така, а за настоящата освен здраве той си пожела и късмет. Димитров бе благословен от свещениците, отслужили литургията преди ритуалното хвърляне на кръста в морето, а кметът на Балчик награди победителя с премия от 200 лв. За поредна година сред смелчаците, скочили в морето в Балчик бе и 55-годишният Ангел Ангелов. Най-млад сред участниците в надпреварата бе 16-годишният ученик от СОУ "Хр. Ботев" Живко Тодоров. Пред медиите тийнейджърът заяви, че вече всяка година ще скача и го прави за здраве. На въпрос не му ли е студено, младежът заяви, че е спортист, тренира лека атлетика и девизът на клуба му е "Само силните оцеляват".

Традицията на Йорданов ден да бъде спасен кръста бе спазена за 12-та поред година и в Каварна, където шестима скочиха от втора буна. Пръв до кръста стигна 25-годишният Иван Йорданов от морския град. Излизайки от морето, победителят сподели, че е горд със себе си и си пожела здраве през цялата година, защото вярва, че скачането в ледените води го пази от болести. Иван за втори път стига пръв до кръста. Той получи 300 лева от кмета Цонко Цонев и сувенири. В залива Болата, край село Българево също бе спазен ритуала и традиционното честване на Богоявление, а Светият кръст беше хванат от Живко Илиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай