19-годишен се добра пръв до кръста в ледените води на река Арда

19-годишен се добра пръв до кръста в ледените води на река Арда | StandartNews.com

След службата в централния градски храм отец Петър Гарена и кметът Хасан Азис поведоха шествието, качени на АТV-та, придружавани ги и петима рокери

Кърджали. 19-годишният Флорент Ставилеци от Кърджали се добра пръв до кръста в ледените води на река Арда. Късметлията обясни, че скача за втори път, бил състезател по водна топка, но в момента е безработен. Майка му е българка, а бащата – албанец. „Пожелавам здраве и щастие на всички", каза Флорент.

Енорийският свещеник отец Петър хвърли кръста във Водното огледало в близост до новия парк „Арпезос –Север". Близо 30-на смелчаци участваха в ритуала на Богоявление с надеждата да хванат християнския символ. Навръх Йордановден две деца, едното на 4 месеца, другото на 4 години, приеха свето кръщение във водите на Арда. Кметът Хасан Азис ги дари с по 100 лева, толкова бе наградата и за Флорент Ставилеци. Празникът в Кърджали започна с тържествена литургия. След службата в централния градски храм отец Петър Гарена и градоначалникът Хасан Азис поведоха шествието, качени на АТV-та. Придружаваха ги и петима рокери с мотори.

Празникът Йордановден се превърна в общоградско събитие за Кърджали. Миналата година близо 70 души се хвърлиха, за да извадят разпятието. Повече от 10 години 6 януари събира стотици християни. На Богоявлениския ритуал присъстват и мюсюлмани.

Отец Петър е известен с своите изненади. Кръстът е хвърлян от свещеника от борда на моторница, управлявана от кмета. В празничното шествие са участвали също бронетранспортьор, катъри, волски каруци, камили.

Йордановден тържествено бе честван във всички православни храмове в Източните Родопи. Богоявленски ритуал бе извършен от отец Карамфил в Момчилград във водите на река Върбица. Няколко души се престрашиха да влязат в студените води и на река Крумовица, където свещеник Александър от църквата „Свети Иван Рилски" хвърли кръста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай