Митове и истини за протестите

Най-тъжното е, че пак ще бъдем употребени и изиграни

Митове и истини за протестите | StandartNews.com

Каквото и да се каже за протестите, все ще е истина, но никога няма да е цялата истина. На тях трябва да се гледа не като на събитие, а като на процес. И понеже за тях много малко се знае спекулациите са повече от реалността. 
Самите протести не изясняват, а объркват с лозунгите и призивите си. Кашата става все по-голяма, недоволството от тях и за тях повече, а изход нито се дава , нито се иска, нито се вижда. Кой ще спечели от тях или всички ще загубим? Това е въпросът. Нека да обобщим някои от основните мнения и хипотези, изградени на оскъдната информация от самите протести. 
1) Илиян Василев написа, че те се подстрекават от Русия, чрез една българска партия, която постоянно и официално отстоява нейните интереси. Защо ? Да вземем „Турски поток“, който излезе на турския бряг и едва сега стана ясно, че ще завие към България и Сърбия, а не към Гърция. Москва има най-голямо влияние именно у нас, където повече от 70 години си прави каквото иска, и в Сърбия, нейния най-верен съюзник. Други на Балканите няма. Е,
Македония, ама тя точно защото слуша Кремъл, ще се разпадне, а Черна гора след като й спретнаха преврат, вече и да не чуе за Москва. Газът отдавна е главно оръжие на Русия. Без него тя
губи основното си влияние, остава й само ядреното оръжие. 
Пък и  Русия вече не е номер 1 в света по добив на нефт, САЩ ги задминаха.  А няма ли пазар за газа и добивната промишленост, значи няма заплати за 70% от руснаците, което ще рече: Очаквай революция !.
Така, че от руска гледна точка е „наложително“ да дадат урок на българското правителство и като "бият самара, да се сеща магарето". 
Първо дребни протестчета, после по-големи, докато правителството падне. ЕС и САЩ се водят наши защитници срещу Москва, но само морално, а протестите и обещаният хаос са реални за нас. Този натиск важи с пълна сила и за АЕЦ “Белене“.
Или се съгласяваш да строиш централата, или падаш от власт, докато дойде правителство, което да подпише. 
Гадно, ама реално. Напълно в стила на Русия.
Москва я подозират за американските избори, за Брекзит, за случая "Скрипал", та камо ли да не поиска да дърпа конците у нас.
Това е най-реалната причина за протестите, защото икономиката е политика и обратното. Затова хората скачат срещу цените на горивата, но не скачат срещу тяхния производител и няма такива лозунги, както при предишни демонстрации. А е много просто: по-лесен режим за митническите складове (където влиянието на същия производител е 80%) и конкуренцията ще свали цените. А сега австрийски и гръцки вериги, които имат собствени рафинерии, купуват от "руската". Няма логика, ако не са принудени. И законът ги принуждава, но гражданите не реват срещу закона. Как да хапеш ръката, която те храни? 
2) Платени ли са протестите е другият голям въпрос. ДАНС и МВР сигурно знаят, но мълчат. Ние не знаем, но предполагаме. Защо? Кога, при какви обстоятелства българинът, който е „революционер на маса“ и пред приятели, си е плащал за да протестира? 
Да стигнеш от Варна и Бургас до София се искат 120-150 лева минимум. За да береш студ 2-3 часа и да се върнеш обратно. 
Вие бихте ли дали тези пари? Беден човек били ги дал? Ами, че и средно заможен.
В България има платена прослойка от протестиращи. Даже не е тайна, че тартори на футболни агитки се издържат от олигарси, за да им са под ръка при нужда и да сформират“граждански“ протест, ако ги „арестуват“ или притиснат. 
Вижте кой държи футболните клубове, все приватизатори и бизнесмени на прехода. 
Всички елитни отбори, без един, са на милиони левове загуба всяка година. 
Но има ли арестуван футболен олигарх? Националните телевизии при предишни бунтове доказаха, как се плаща на протестиращи и кои партии (а те са в парламента) ги използват. Затова за горива в България протестират 3 500 души, а във Франция 250 000. Ако вземем пропорциите спрямо населението у нас на улицата трябваше да са над 35 000 гневни българи. Къде са те? 
3) Вече се набива на очи, че протестите нямат всенародна основа. Всички издигани лозунги са проформа за да се вика нещо. Затова исканията са общи, а не конкретни. Какво значи “смяна на системата“. А и какво ще се случи, ако все пак се отиде на извънредни парламентарни избори. Вместо да му избодат очите на Борисов, ще му изпишат веждите. Ще постигнат това срещу , което „уж“ се борят.
4) Синдикалният шеф на "Подкрепа" Димитър Манолов се усъмни, че в протестите пръст може да имат управляващите, за да получат повод да хвърлят кърпата. Да се откажат от властта, ама с достойнство. Има ли логика в тази хипотеза ? Според политическия маркетинг такива похвати са обичайна практика. 
Спомнете си преврата срещу Ердоган в Турция, след който той получи абсолютната власт на съвременен султан. Такива неща стават и ще стават. 

5) Има теория, че когато протестите са без ясна цел и партия зад тях, хората ще свикнат с тях и постепенно ще спрат да им обръщат внимание. И така ще си караме по-старому. Което устройва всички сегашни партии в парламента и техните олигарси. 

6) На хоризонта е 2020 година, когато протестите ще бъдат истински, народни и многобройни, но тогава никой няма да им вярва. С други думи ще се задейства синдромът „лъжливото овчарче“. Но преди кризата има 10 млрд. лева за разпределяне. И европейски и местни избори, които ще дадат легитимност за 4-5 г. напред. 
Така че всичко казано дотук води към няколко извода: 
1) Протестите са предварително замислени в политически центрове и добре планирани. 
2) Подплатени са с пари и власт. Мога да разбера тези, които взимат пари за тях. 
За едни  е работа, за други бизнес, защото така се прави: организаторът взима пари за всеки докаран човек. 
На някой той дава 20, на друг 30, на трети 50 лева, но най-често взима 100 и прибира разликата. Това е добре отработена схема по всички избори. Така, че тези "лейтенанти" правят хиляди лева от надеждата за промяна. Но не мога да разбера тези, които нищо не взимат, нищо не разбират, не знаят как, кога и защо, но го искат веднага. Те умни ли са? Водачи ли са? Лидери? Сократ казва: „ Единственото добро е знанието, а единственото зло - глупостта.“ 
Тази част от протестиращите не разбира, че не прави добро, че обслужва чужди интереси и накрая той най-много ще загуби. Ако протестите станат интензивни, добият мащаб, ще ни вкарат по-рано в кризата. Как мислите: Ще растат ли доходите през 2019 г. както е планувано ? 
Ще уплашат ли чуждите инвестиции, колкото и малко да са те? Няма ли да уплашат българските предприемачи и те да побягнат към Румъния, Сърбия и по-далече? 
Тогава следва въпросът какво ни води към просперитет и настигане на Европа или изоставане и влачене на опашката ? 
Ако се запази ръста на България след 2008 г, то за 20 години ще настигнем средното ниво в ЕС.

Кой от лозунгите на протестиращите иска нещо, което да доведе до ускоряване на процеса, а не точно обратното - спиране и затъване в политическо блато. 
„Риба се лови в мътна вода“, гласи народната мъдрост, на при нас външни и вътрешни фактори ни я размътиха.

P.S. Какво е ясно: 
1) Съзнателно или несъзнавано с протестите се защитават олигархични или чужди интереси. 
2) Пряко не е замесена никоя голяма партия. Те чакат развоя за да извлечат максималното за себе си. Да се възползват! 
3) Не е протест на народа. ДПС може да изкара на улицата 100 000 души, БСП-повече, а ГЕРБ 200-300 хиляди. А народът - поне милион, както вече го е правил. 
4) Пак ще бъдем изиграни и употребени, което е и най-тъжното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай