Правим малък шлем с Русия

Пускаме газ по Балкански поток от 1 януари догодина, подписахме с "Аркад"

Правим малък шлем с Русия | StandartNews.com
Усилваме сътрудничеството в строителството и туризма, договорихме нов ферибот през Черно море Пускаме газ по Балкански поток от 1 януари догодина, подписахме с "Аркад"

Преди 10 години президентът Георги Първанов заговори за голям шлем с Русия, включващ енергийни проекти за атомна централа и трасета за нефт и газ.
Преди 5 години енергийните отношения с Москва отидоха във фризера след спирането на Южен Поток и замразяването на проекта за АЕЦ "Белене".
Днес, Русия и България загърбиха емоциите от все още пресния шпионския скандал, свързан със скандални фигури от двете държави, и решиха да направят пореден байпас за съживяване на търговията и сътрудничеството на основата на прагматизма.

„Балкански поток“

Стартиране на "Балкански поток" с пускане на газ от Турция към България от първи януари догодина, пазарен принцип в процедурата за АЕЦ Белене, която няма как да се случи без Росатом, обмен на информация за технологии и продукти в областта на строителството, както и възможност за публично-частно партньорство в сектора у нас, засилване на търговията със селскостопански стоки, нов тласък на туризма и фериботна линия през Черно море са част от договореностите на приключилата смесена българо- руска комисия, която се състоя в понеделник и вторник край Варна.
След месеци изчакване, стартът на Балкански поток вече изглежда все по-реален.
Получихме уверения, че България ще бъде готова от 1 януари 2020 г. да транспортира газ през българската част на газопровода „Турски поток“, която вече ще се нарича „Балкански поток“, заяви министърът на промишлеността и търговията на руската Федерация Денис Мантуров.
Полагаме всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове, добави енергийния ни министър Теменужка Петкова. Двамата заедно ръководиха 17-то заседание смесената комисия.
По думите на Мантуров на срещата са проведени конкретни разговори за изграждането на газопровода до границата със Сърбия и са били набелязани перспективите за развитието на този проект.
Забавянето дойде от стопирането на процедурата по избор на строител заради жалба от единия участник в търга, която бе оттеглена в навечерието на смесената комисия.

Оставаме в газовата игра

Само ден след заседанието, „Булгартрансгаз” пък подписа дългоочаквания договор със саудитската фирма „Аркад“ за изграждането на българския участък от газопровода „Турски поток“.
На подписването участва премиерът Бойко Борисов, който благодари за изключителните усилия и работа през последните месеци и припомни, че огромната инвестиция се случва с подкрепата на на принц Салман.
"Докато някои питат и обясняват какви са нашите отношения със съседите, с Русия и Саудитска Арабия, ние пред вас днес подписахме договор за изпълнение. Днес, когато финализирахме договора, финансирането е осигурено. Става дума за огромна инвестиция. Никой не вярваше и никой нямаше да направи това“, похвали се премиерът Бойко Борисов.
"Дори с моето всепризнато чувство да скромнича, ще каща – ако не бяха личните ни взаимоотношения с престолонаследника и с краля на Саудитска Арабия, този проект нямаше да се случи", заяви Борисов. "През България ще тече газ и от Русия, и от нашите съседи, и от интерконектора. Ако видим много зор с цената на бензина, ще ви караме и бензин да пускате по него", обърна се на шега министър-председателят към представителите на саудитската компания.
"Ще спечелим от този проект, защото оставаме в газовата игра. Иначе, потоците обикалят покрай България. След спирането на "Южен поток" по време на предишното правителство заради корупция и прекратяването по вина на Запада на "Набуко Уест", където ние бяхме моторът, всички газови потоци обиколиха България. Ще печелим от транзитни такси, след като се изплати, газопроводът ще си остане български, когато си изплати. И най-вече, нашите съседи от Северна Македония, Сърбия и Унгария ще имат алтернативен газ. Плюс интерконектора с Гърция оставаме на картата на газопразпределението, иначе просто изчезваме", подчерта Борисов.

1,102 млрд. евро за газопровода

Стойността на газопровода на наша територия е 1,102 млрд. евро, срокът за реализация - 615 календарни дни. В рамките на първите 250 дни трябва да бъде изградена 308 км линейна структура, което ще позволи доставянето на газ до Сърбия.
"За България е изключително важно да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Проектът „Турски поток“ ще има изключително важно значение не само за страната ни, но и за целия регион. Затова ние наричаме този проект „Балкански поток“, съобщи от своя страна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отново подчерта, че България е заинтересована от реализацията на разширението на газопреносната инфраструктура на територията си от турско-българската до българо-сръбската граница и припомни приетата от парламента в края на 2018-та година промяна в енергийната стратегия на страната.
„Всички наши действия, свързани с реализацията на този проект са свързани с европейското законодателство, с изискванията на Европейския съюз, на Третия либерализационен пакет, така че вървим напред“, каза още Петкова.
Денис Мантуров добави, че ще се маркират горивата, които се продават. Обсъден е опитът, който руската страна има в Сърбия, за използването на химически елементи, които се добавят към бензина и дизеловото гориво и могат да бъдат идентифицирани от компетентните служби в двете страни при проверки", каза Мантуров.

Пети и Шести реактор на АЕЦ „Козлодуй“

Продължаването на срока за експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ е приоритет на правителството, който се реализира успешно, декларира още министърът на енергетиката Теменужка Петкова.
„Както знаете през 2017 година Агенцията за ядрено регулиране удължи живота на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, сега предстои, очакваме в началото на месец октомври, да бъде удължен животът и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ на база на всичките дейности, които бяха извършени с нашите партньори от „Росатом“.
Що се отнася до проекта АЕЦ „Белене“ и двете страни бяха категорични, че без участието на „Росатом“ е невъзможно той да се реализира, независимо кой ще бъде избран след приключването на конкурса.

Сътрудничество в строителството

Акцент в разговорите беше сътрудничесто В областта на строителството. "Българските компании имат значителен опит в реализирането на инфраструктурни обекти и разполагат със значителен капацитет и потенциал, самостоятелно или в партньорство, за участие в реализирането на инфраструктурни проекти в Русия“, обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев пред руския си колега Дмитрий Волков. Той е заместник-министър на строителството и жилищно-комуналните услуги на Руската Федерация. „Надявам се страните ни и в бъдеще да си съдействат за обмяна на информация относно инвестиционните намерения и планове за строителство, изграждане на обекти и предстоящи търгове, както в България, така и в Русия“, каза заместник-регионалният министър.
Йовев очерта възможности и за участие на руски инвеститори в изграждането и модернизирането на инфраструктурни проекти в България по модела на публично-частното партньорство.
Важна стъпка по пътя на разширяване на сътрудничеството между България и Русия е и възможността за обмяна на информация за новите технологии, продукти и материали в строителството.
„Взаимоотношенията между България и Русия в областта на строителството имат голям потенциал“, каза Дмитрий Волков и подчерта, че в момента в руската страна има дефицит на строителни фирми и строителни работници.
На заседанието беше приет текст, който да залегне в протокола от сесията на Междуправителствената комисия. В него българската страна в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството потвърждава възможностите за разширяване на партньорството в сферата на строителството и обмяната на информация.

Туризъм и ферибот

Близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия и това трябва да се промени, категорични бяха участниците в сесията. В областта на туризма Договорено бе разширяването на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. В селското стопанство ще се усили сътрудничеството в областта на животновъдството, растениевъдството и аквакултурите и други. По време на комисията бе обсъдена и възможността за установяване на нова фериботна линия между в Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай