Норвежки синдром в гетото

Как се роди плашилото от север, което изпразни училищата

Норвежки синдром в гетото | StandartNews.com

Аз съм учителка в училище, където циганите са повече от българите, и днеска никой не се появи на училище. Казаха, че кварталните пастори били обиколили квартала и казали на родителите, че ако си пратят децата на училище, следобед идват норвежците и им прибират децата директно, за да ги закарат някъде на север.
Министърът ми нареди да не пиша отсъствие на никого, въпреки че класната стая беше празна, и аз предадох един електронен дневник с пълно присъствие на хлапетата от А до Я и дори с един преподаден урок на буквата Н. Преподавах за Норвегия.
Вярно, нямаше ученици, ама министерството

е разпоредило да не им се пишат отсъствия

значи все пак трябва да съм си преподала урока и да съм написала присъствие на всички чинове, които се пулеха празни срещу мен. Защото иначе няма да ми начислят лекторските часове, а и няма да си получа заплатата в пълен размер.
Сигурна съм обаче, че до края на годината няма да се отърва от норвежци. След като министърът на образованието веднъж е постановил, че децата, отсъствали от училище поради страхове от Истанбулската конвенция и натоварване на норвежки микробуси, няма да получават отсъствия, мисля, че няма да ми се веснат цяла година. Ами техните родители цяла година ще треперят от страх!
И ще си повтарят всички подочути причини, заради които могат да им приберат децата. От празни хладилници и непризнат баща, та до неизлекувани кариеси.
Допускам дори, че изчезналите ученици ще заминат с родителите си на гурбет в Норвегия, за да берат каквото там се бере, защото вече е оповестено, че отсъствия на норвежка тема не се пишат. Някои

така могат и да си пропуснат цялата учебна година

но аз и без това съм свикнала да издирвам третокласници в Англия, петокласници в Гърция и седмокласници в Испания, за да си вземат поне основните изпити.
Виж, когато ми изправят норвежки джендър пред лицето и ми го впишат в извинителна бележка, нямам какво да направя.
Надявам се само норвежците да не издържат на поведението на моите ученици и много скоро да ги върнат обратно в гетото, та родителите да се успокоят, да ги пуснат да джобят квартала на 10 години и да ги оженят на 12 години, за да станат баби на 24. На тях никой няма да им напише отсъствие. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай