Вторник,

Норвежки синдром в гетото

От: Стела Стоянова -
677
Норвежки синдром в гетото
A
A
A

Аз съм учителка в училище, където циганите са повече от българите, и днеска никой не се появи на училище. Казаха, че кварталните пастори били обиколили квартала и казали на родителите, че ако си пратят децата на училище, следобед идват норвежците и им прибират децата директно, за да ги закарат някъде на север.
Министърът ми нареди да не пиша отсъствие на никого, въпреки че класната стая беше празна, и аз предадох един електронен дневник с пълно присъствие на хлапетата от А до Я и дори с един преподаден урок на буквата Н. Преподавах за Норвегия.
Вярно, нямаше ученици, ама министерството

е разпоредило да не им се пишат отсъствия

значи все пак трябва да съм си преподала урока и да съм написала присъствие на всички чинове, които се пулеха празни срещу мен. Защото иначе няма да ми начислят лекторските часове, а и няма да си получа заплатата в пълен размер.
Сигурна съм обаче, че до края на годината няма да се отърва от норвежци. След като министърът на образованието веднъж е постановил, че децата, отсъствали от училище поради страхове от Истанбулската конвенция и натоварване на норвежки микробуси, няма да получават отсъствия, мисля, че няма да ми се веснат цяла година. Ами техните родители цяла година ще треперят от страх!
И ще си повтарят всички подочути причини, заради които могат да им приберат децата. От празни хладилници и непризнат баща, та до неизлекувани кариеси.
Допускам дори, че изчезналите ученици ще заминат с родителите си на гурбет в Норвегия, за да берат каквото там се бере, защото вече е оповестено, че отсъствия на норвежка тема не се пишат. Някои

така могат и да си пропуснат цялата учебна година

но аз и без това съм свикнала да издирвам третокласници в Англия, петокласници в Гърция и седмокласници в Испания, за да си вземат поне основните изпити.
Виж, когато ми изправят норвежки джендър пред лицето и ми го впишат в извинителна бележка, нямам какво да направя.
Надявам се само норвежците да не издържат на поведението на моите ученици и много скоро да ги върнат обратно в гетото, та родителите да се успокоят, да ги пуснат да джобят квартала на 10 години и да ги оженят на 12 години, за да станат баби на 24. На тях никой няма да им напише отсъствие. 


Всички новини от категория Анализи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички