Черноморските послания на Борисов и Медведев

Броим свити устни и щекотливи въпроси, вместо да сме свидетели на подписване на нови договори

Черноморските послания на Борисов и Медведев | StandartNews.com
  • Броим свити устни и щекотливи въпроси, вместо да сме свидетели на подписване на нови договори

Още неизвестни в пъзела с Русия се наредиха след поредната среща на българския премиер Бойко Борисов и колегата му Дмитрий Медведев в Туркменистан, където двамата участваха в първия Каспийски икономически форум.
От официалната информация за разговора стана ясно, че освен традиционните теми за газ и атомна централа, са говорили и за възможностите, които Чeрноморския регион дава. Подобно сътрудничество ще донесе дивиденти и на двете държави, каза Медведев. Искаме то да се развива в посока търговия, жп линии, автомагистрали, морски транспорт и хъбовете за товари, конкретизира Борисов.
Малко по-късно Теменужка Петкова даде и очаквана новина от срещата -

"Росатом" се включва в надпреварата за АЕЦ "Белене"

Оскъдните, но дружелюбни коментари на двамата министър-председатели с нищо не предвещаваха медийната буря, която предизвикаха руски сайт и анализатори часове след срещата.
"Българският премиер видя в Русия и враг, и приятел. Борисов демонстрира пред Медведев чудеса от дипломатическа амнезия", озаглави статията си руското издание News.ru.
Причина за журналистическия гняв срещу българския премиер се оказа репликата на Борисов за Черно море на мира, която контрастирала с личното му участие на военноморското учение на НАТО "Бриз - 2019". Руското издание припомня и последния доклад за националната сигурност на България, в който отново пишело за "незаконно анексирания Крим". И, разбира се, със сарказъм припомня за проваления "Южен поток", но и за новата ни амбиция по отношение на "турския".
„Отказът на България от „Южен поток“ беше най-груба грешка. Така Турция получи своя шанс, а Германия вече строи „Северен поток 2“. Това е добър урок за София“, пък написа в профила си в Туитър един руски депутат, който отдавна е известен с неласкавото си отношение към България.
Обидният тон към Борисов от руския сайт не се препечата от официалните медии на Кремъл, но веднага се поде от

опозиционния хор у нас

оркестриран от давещите се в политическа скука червени и тъмно сини. Едните го упрекнаха в "красиво говорене за успехи във външната политика". Другите го обвиниха, че за втори път тази година срещал  без резултат руския премиер.
Цяло щастие е, че градската десница се разхлажда в горещините по моретата. И събира сили за война с Гешев, а не с Медведев. Иначе, със сигурност щяха да окупират екрана и да настояват Борисов да се дистанцира от Москва  я заради протестите, я заради взривовете във военната им база. Други грижи си има и бившият президент Плевнелиев, който в последните дни не е излизал от телевизионните студия, за да  брани българската кандидатура за завода на Фолксваген. На мушката този път му е турският президент, а не руският. Отделен въпрос е каква ще е реакцията на Ердоган.      
Но не за "ястребите" става дума. Стана вече традиция при всяка среща на Борисов с Путин или Медведев да се вторачваме в настроенията и да търсим невидимите знаци от припрени ръкостискания, свити устни и щекотливи въпроси. Вместо да сме свидетели на подписване на нови договори - за цена на газа, ”Балкански поток” , нов ферибот или търговска спогодба.             
Сигурно руските власти имат своите основания да бавят топката. Няма как лесно да преглътнат нито провалените досега енергийни проекти, нито членството ни в НАТО,  нито сделката с F-16. Още по-малко им допада лоялността ни към Брюксел.
Но от спирането на "Южен поток" мина вече доста време. През което

нито отзовавахме дипломати

по случая Скрипал, нито пляскахме при гласуване на евроембаргото срещу Москва. Напротив, нашите производители продължават да търпят сериозни загуби от затворените руски пазари, а външнотърговското ни салдо свети отдавна в червено. И безспорен факт е,  че останахме единствената източноевропейска страна без алтернатива за руския газ. Дори за подготвяната  диверсификация с газовия хъб "Балкан" чакаме одобрението на Брюксел, но и санкцията от Москва.  
Не посрещаме с "Калинка" първите хора в Кремъл, но сме гостоприемни за всеки руски турист. Особено по Черноморието, което както отчетоха двамата премиери, дава големи възможности и за съвместен бизнес.  
Дали морето, което ни дели с Русия може най-сетне икономически до ни сближи или окончателно политически ще ни раздели? Щом става дума за Русия, сложно е да се гадае. И това, че вече се задава края на отпускарски сезон, изобщо не означава че и емоциите ще отлетят.     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай