Станишев: Спирането на "Южен поток" е наказание за България

Станишев: Спирането на "Южен поток" е наказание за България | StandartNews.com

Велико Търново. Спирането на проекта "Южен поток" би било по-скоро наказание за България, а не за Русия. Освен това в инициативата на президента Росен Плевнелиев за подкрепа на общ енергиен европейски съюз стои политическа конюнктура, а не последователна национална политика, обясни председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев в старата столица.

Създаването на нови работни места, преодоляването на безработицата и инвестициите в икономиката са приоритет за българското правителство, който ще може да се реализира, само ако и Европа работи в тази посока, допълни той

Всеки, който гласува на 25 май, ще има възможност да повлияе лично на развитието на Европейския съюз, тъй като гласът на хората ще „назначи" бъдещия президент на Европейската комисия, обясни Сергей Станишев.

Според него Мартин Шулц е показвал винаги добро отношение към България -от приемането на страната в ЕС, до дискусиите за приемането на страната ни в Шенген.

Европейският съюз се намирал в криза, която вече не е само финансова, икономическа и социална, а и политическа, криза на доверието, смята Станишев. Според него сега е моментът да се обърне посоката на развитие на Европа.

„Затова Манифестът на ПЕС се нарича „Към нова Европа", Европа, която е социална, справедлива, равноправна.

Последните пет години десните наложиха рецепта за решаване на кризата, която е фалшива, която е погрешна, която задълбочи кризата. Резултатът е 26 милиона безработни в Европа. От тях 6 млн. млади хора. Европейските социалисти, в т.ч. и българските, имаме амбицията да променим тази посока", каза Станишев.

Според лидерът на ПЕС всеки един българин има няколко основни причини да излезе да гласува. "Първо важно е всички българи да гласуват. Втората причина е налаганата силово от ЕНП политика и ако искаме тя да се промени, социалистите са алтернативата. Третата причина е, че българите сме третирани от Европа като втора ръка хора. Четвъртата причина е ако искаме да не се върне онова време, а да продължат промените. Правителството трябва да направи още много за хората, но за да го направи, трябва да има перспективи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай