1500 първолаци повече наесен

Адресната регистрация е основен критерий в столицата

1500 първолаци повече наесен | StandartNews.com

Около 1500 деца повече ще прекрачат училищния праг наесен. Това показват прогнозните данни на Министерството на образованието и науката. 69 237 се очаква да бъдат първолаците. В момента те са 67 503.

Първолаците в столицата ще бъдат с около 2000 повече, но за всяко дете ще има място в училищата. Приемът за първи клас в София ще бъде различен в сравнение с минали години. На 23 февруари Столичният общински съвет прие единни правила за прием в първи клас. Общината е ограничена в рамките на наредба, приета от Министерството на образованието, която набляга на настоящия адрес като основен критерий за прием.

Основният критерий ще е местоживеенето на децата. Според специалистите за всяко дете е важно бързо да може да стига до училище.

Най-много точки ще бъдат давани за настоящ или за постоянен адрес, съвпадащ с административния район на училището. Допълнителни точки ще се дават, ако децата са посещавали предучилищна група в желаното училище.

Повече точки за класиранията ще имат и кандидат-първокласниците, чиито по-големи брат или сестра също посещават желаното учебно заведение.

Директорите на специализираните училища пък ще имат право да допълват критерии за прием.

Ще има и социални, и допълнителни критерии според нуждите на училището и на учениците.

Според експерти важно е да няма струпване на ученици в едно или друго учебно заведение и новите критерии за прием ще помогнат за това.

В Бургас т. нар. "централизиран прием" съществува от 5 години и е довел до равномерно разпределение на децата в града.

От тази година родителите ще подават заявления за прием в първи клас онлайн. Така ще се сложи край на опашките, които се извиваха с дни пред софийските училища. Подаването на заявления от родителите би трябвало да започне на 18 април и да приключи на 19 май.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай