Слави Бинев стана зам.-председател на европейска комисия

Слави Бинев стана зам.-председател на европейска комисия | StandartNews.com

Вилнюс. Слави Бинев бе избран за зам.-председател на новата комисия по устойчиво развитие, околна среда, енергийна политика, научни изследвания, иновации и технологии на заседание на Евролат във Вилнюс. С единодушие между представителите на Европарламента, Бинев, който е и зам.-председател на Групата на Свободата и демокрацията, прие да застане начело на комисията от изключителна важност за ЕП.

Събитието бе част от Евро-латинската парламентарна асамблея във Вилнюс (Литва), което се провежда в периода 15-18 юли. Три основни теми бяха засегнати в рамките на асамблеята. На първо място беше сложен фокус върху актуалната за целия свят тема за шистовия газ, като бяха изложени много различни и противоречиви мнения от евродепутатите и експертите. Разискването обхвана проблема, актуален както за Европа, така и за Латинска Америка, като предизвика дискусия, която е резултат от недоказаната изцяло рационалност на шистовия газ.

В рамките на Евро-латинската парламентарна асамблея се постави фокус и върху темата за екологичната заплаха на мините в световен мащаб. България също влезе в полезрението на евродепутатите, като акцентът бе върху съмнителните концесии и концесионни договори, които сключват или българи, подставени лица на олигархични структури, близки до управляващите или компании от страни извън ЕС, обикновено австралийски и канадски фирми. Това корумпирано поведение на правителството в България е в дълбок разрез с основната идея на ЕС и съвсем естествено европейските компании са изключително притеснени.

Стана ясно, че има много жалби в европейските институции срещу престъпното поведение на концесионери от страни извън ЕС в България. Бяха цитирани и две особено притеснителни концесии: концесията за добив на злато на канадската компания „Дънди прешъс металс" в Челопеч и Крумовград и концесията на „Елаците-Мед" АД за добив на златосъдържащи руди от находище "Елаците" в Софийска област.В следствие от последната престъпна концесия са унищожени (незаконно) над 800 дка гори, прогонени са дивите обитатели птици и животни и е заплашен живота и здравето на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай