Шотландия ще е извън ЕС, ако напусне Великобритания

Шотландия ще е извън ЕС, ако напусне Великобритания | StandartNews.com

Лондон. "Шотландия автоматично ще напусне Европейския съюз, ако се отдели от Обединеното кралство", заяви външният министър на Великобритания Уилям Хейг, предаде Би Би Си.

Хейг каза, че Шотландия се възползва значително от съюза, но предупреди, че гласуването в полза на независимостта ще означава отделяне от световните организации, с които Великобритания има договорености.

Шотландия несъмнено има огромна полза от това, че е част от Обединеното кралство. Обединеното кралство също има огромна полза от това, че Шотландия е част от него. Много важно е да се знае обаче, че ако Шотландия излезе от състава на Великобритания, тя излиза и от организациите, в които членува кралството, включително ЕС, каза Хейг.

Ден по-рано британският вътрешен министър Тереза Мей заяви, че ако обяви независимост, Шотландия създава опасност за сигурността на Обединеното кралство, тъй като на новата държава ще й е нужно време да си създаде армия и специални служби. Мей предупреди, че поради липсата на ефективни силови структури властите в независима Шотландия няма да са в състояние да гарантират сигурността на собствените си граждани, особено срещу терористични заплахи.

Преди известно време председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви, че ако Шотландия обяви независимост, тя трябва да кандидатства за приемане в ЕС и да преговаря за присъединяване с всяка страна членка.

Референдум за независимост на Шотландия ще се състои по инициатива на нейното регионално правителство, оглавено от водача на Шотландска национална партия Алекс Салмънд.

Ако шотландците изберат суверенитета, ще има преходен период, в който Лондон и Единбург ще трябва да уредят спорните си въпроси. Според поддръжници на отцепването при победа на референдума Шотландия ще стане независима през 2016 година. Допитвания до общественото мнение обаче показват, че отделянето се подкрепя от едва една трета от шотландското население.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай