Призоваха Великобритания да подпомогне имиграцията

Призоваха Великобритания да подпомогне имиграцията | StandartNews.com

Лондон. Великобритания трябва да облекчи имиграционния контрол, за да се компенсира недостигът на квалифицирана работна ръка, която забавя икономическото възстановяване на страната, призова британската агенция за подбор на персонал Хейс, предаде Файненшъл таймс.

Налице е недостиг в области, като петролната и газовата, енергийната, IT и строителната сфери, където се търсят квалифицирани работници, посочва агенцията. В Европа единствените държави, където проблемите с недостига на квалифицирана работна ръка са по-сериозни, са Испания, Португалия и Ирландия.

Изводите се съдържат в доклада на Хейс и Оксфорд Икономикс – Hays Global Skills Index 2013, който анализира пазарите на работна ръка в 30 държави.

Хейс призовава правителството да преразгледа имиграционната си политика, за да привлече повече квалифицирани работници на местно ниво, като повтори предложението на кмета на британската столица Борис Джонсън за „Виза за Лондон", за вкарването в столицата повече хора с опит в технологиите и текстилната индустрия.

Алистър Кокс, изпълнителният директор на Хейс, заяви: „Натискът на трудовия пазар във Великобритания се увеличава. Твърде много позиции за квалифицирана дейност са незаети, заради все по-големия недостиг на квалифицирана работна ръка. Това възпрепятства растежа на компаниите и ограничава икономическите перспективи във време, в което трябва да се насърчава устойчиво възстановяване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай