Вторник,

Полицията арестува приближени на премиера на Чехия

От: Failed to load user -
1222
Полицията арестува приближени на премиера на Чехия
A
A
A

Чешката полиция е обвинила седем души след вчерашните обиски, извършени в правителствени сгради и офиси на частни компании. За обвиненията информира Ройтерс, като се позовава на чешката информационна агенция ЧТК и на съобщение на прокуратурата.

Неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" нарече вчерашната операция антикорупционна.

Премиерът Петър Нечас е подложен на натиск, след като полицията задържа някои от близките му хора, включително ръководителката на канцеларията му, Яна Нагьова.

Служителите от чешкото Управление за борба с организираната престъпност са арестували началника на военното разузнаване Милан Кованда и неговия предшественик Онрджей Паленик по обвинение, че са разпоредили проследяване на съпругата на премиера Петър Нечас - Радка. Това съобщи днес пред агенция ЧТК Томаш Сокол, адвокат на Паленик.

По думите на адвоката полицията смята, че незаконното наблюдение на Радка Нечасова е ставало под координацията на шефката на премиерската канцелария Яна Нагьова. Кованда, Паленик, Нагьова и още няколко политици бяха арестувани в мащабна полицейска операция, започнала в сряда вечерта.

Полицейската акция предизвика политическа криза в страната, след като парламента прекъсна работата си.

Председателят на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) Бохуслав Соботка прикани Нечас да се оттегли незабавно. Соботка призова за предсрочни избори и обяви, че ЧСДП ще започне консултации с политическите си партньори и с президента Милош Земан, за да издейства тяхното свикване.

Същевременно печатът в Чехия коментира днес полицейското нахлуване в сградата на правителството през нощта срещу четвъртък, при което бяха задържани близък сътрудник на премиера Петър Нечас и други видни политици.

"Лидове новини" пише, че Нечас не е можел да се защити, защото не е знаел всички подробности и конкретните обвинения, но и не е трябвало да си крие главата в пясъка. Гражданите трябваше да чакат седем часа за някакво изявление от главата на правителството, след като бе разпространена информацията за влизането на звеното за борба с организираната престъпност в неговия офис, отбелязва вестникът.

Ако Нечас все така закъснява с реакциите си, той едва ли ще запази поста си на премиер, да не говорим за ръководния пост в Гражданската демократическа партия, предрича коментаторът на пражкия вестник. Простото обяснение, че той (Нечас) не е направил нищо лошо няма да убеди повечето граждани и затова той няма да се отърве от политическата отговорност, заключава "Лидове новини", като припомня, че до парламентарните избори в Чехия остава около година.

Хората се променят, но системата на корупция и комисиони от публични и държавни фирми в Чехия остава същата, констатира "Хосподаржске новини". В коментара си деловият вестник си задава въпроса дали тази създадена преди 20 години система ще бъде демонтирана след този скандал, в който ще бъдат предявени обвинения на видни политици и лобисти. Всички големи политически партии са в съглашение и си поделят големи пари, независимо дали става дума за държавни поръчки, раздадени от едно правителство и продължени при друго, или за регионални проекти, заявява "Хосподаржске новини". При тези обстоятелства нищо чудно, че мнозинството чехи смятат, че корупцията е широко разпространена в сраната, пише вестникът.

"Млада фронта днес" препоръчва на президента Милош Земан да изчака, преди да се намеси в търсенето на решение на настоящата криза. Не само социалдемократите в опозиция и лидерът им Бохуслав Соботка, а и всички бъдещи премиери имат интерес всички стъпки към падането на правителството да бъдат съобразени с конституцията. Правителството трябва да падне, само ако Нечас подаде оставка, или ако парламентът му гласува недоверие. Едва тогава президентът може да стане истински "цар на политическата шахматна дъска", отбелязва вестникът.

Левият "Млада фронта днес" припомня, че предшественикът на Земан - консерваторът Вацлав Клаус - е решавал два подобни казуса, докато е бил държавен глава и винаги е спазвал конституцията. Милош Земан трябва да устои на изкушението и да се въздържа известно време, пише вестникът и подчертава, че днес Земан ще има среща с представители на водещите политически сили.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията