Събота,

Първи високоскоростен влак Париж-Барселона от 15 декември

От: Failed to load user -
1865
Първи високоскоростен влак Париж-Барселона от 15 декември
A
A
A

Париж. Първият високоскоростен влак по линията Париж-Барселона ще потегли на 15 декември, съобщи след среща в Мадрид с френския президент Франсоа Оланд испанският премиер Мариано Рахой, цитиран от Франс прес.

По план пътуването между двата града ще трае само впечатляващите 6 часа и 20 минути. Крайната цел е то да бъде съкратено до 5 часа и 35 минути. За сравнение, с кола се пътува поне десет часа, а изминаването на разстоянието струва около 190 евро, сочи справки в сайта viamichelin.com. 

Рахой подчерта, че това ще е първата високоскоростна връзка "между Франция и Испания, между Испания и останалата част от Европа". "Ще станем свидетели на исторически успех в испанско-френските връзки", отбеляза той и допълни, че този проект ще помогне за "преодоляване на бариерите и границите" между европейските страни.

"Франция и Испания имат обща визия и интереси за икономическия растеж и заетостта в Европа", обяви консерваторът Рахой на съвместна пресконференция със социалиста Оланд. Френският президент припомни, че само преди една година е имало съмнения за бъдещето на еврозоната и дали тя няма да се разпадне. "Година по-късно, ние сме излезли от тази фаза", увери Оланд, но отбеляза, че "за сметка на това се задава въпросът за растежа".

След края на срещата на върха Франция-Испания, която се провежда веднъж на две години, двете страни отправиха съвместен апел към ЕС да ускори създаването на банков съюз и да улесни финансирането на компании в момент, когато европейските икономики се възстановяват от кризата. Европейската централна банка трябва да понижи още повече лихвените проценти, а Европейската инвестиционна банка - да предложи повече възможности, призоваха Оланд и Рахой.

Двамата лидери приканиха ЕС да отпусне незабавно средства за насърчаване на заетостта сред младежите под 25-годишна възраст още от началото на следващата година.

Оланд приветства коалиционното споразумение, постигнато в Германия между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и социалдемократите. То върви в правилната посока, като най-важното е, че ще осигури стабилност през следващите 4 години в управлението на Германия, коментира той, като подчерта, че това ще е добре както за най-голямата икономика в ЕС, така и за цяла Европа. Френският президент приветства особено решението в Германия да бъде въведено минимално почасово трудово възнаграждение.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията