Несъвместимите Унгария и ЕС

Виктор Орбан обвини ЕС в двойни стандарти

Несъвместимите Унгария и ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Заради поредните промени в Конституцията, които според Брюксел са несъвместими с европейските ценности и стандарти, Унгария бе заплашена с прилагането на текст от основополагащия европейски договор, по силата на който да загуби правото си на глас в евросъюза, предаде БНР.

След идването си на власт през 2010 г. дясното правителство на Виктор Орбан, което има мнозинство от 2/3 в парламента заедно с крайнодясната партия Йоббик, одобри и редица закони, които също бяха критикувани от ЕС. Последните конституционни промени засягат независимостта на съдебната система, ограничават дефиницията за семейство до хетеросексуален брак, позволяват на властите да обявяват бездомните за престъпници.

В доклад,  изготвен от португалския евродепутат Тавареш Унгария „настоятелно бе приканена да възстанови в пълна степен правовата държава".

"Не искаме Европа на подчинението, искаме Европа на свободата", заяви премиерът Орбан в Европарламента в началото на месеца и в отговор на критиките обвини ЕС в двойни стандарти.

"Докладът е изключително несправедлив към Унгария. Подготвихме меморандум до председателя на Европейския парламент, в който оценяваме документа като насочен срещу Унгария и унгарския народ. Прилагате двойни стандарти, с които отричате големите усилия, положени в страната ни за нейното модернизиране. Тези усилия или са отречени или са забравени", добави Орбан.

В отговор евродепутатът от групата АЛДЕ, бившият белгийски премиер Ги Верхофстад контраатакува:

"Грешите, господин Орбан, не става дума за действия срещу Унгария. Нямате право да говорите, че тези хора (евродепутатите) са срещу унгарските интереси. Точно обратното - става дума за вашите интереси, а те не са идентични с интересите на Унгария. Ние защитаваме демокрацията и интересите на унгарските граждани"

В един от предишните дебати Ребека Хармс от Зелените обвини Европейската народна партия за политическия чадър над Орбан и заяви, че цели две години и Европейската комисия, и Европарламента са безсилни да променят нещо в Унгария:

"Много граждани и конституционалисти вече изобщо не разбират, защо две години тъпчем на едно място и не можем да се решим за начина да се противопоставим на ставащото в Унгария, защото от друга страна, колкото и разумно да изглежда прилагането на член 7 на Европейския договор, то е като при атомната бомба - имаш я, но не можеш да я използваш."

(автор на статията е Георги Марков@БНР)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай