Министри обсъждат имиграцията в ЕС

Министри обсъждат имиграцията в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. В Брюксел ще се проведе съвет по"Правосъдие и вътрешни работи", от който се очакваше да одобри политическото решение за присъединяване на България и Румъния към шенгенската зона. Вътрешните министри на 28-те ще обсъждат имиграцията и свободното движение на работници вместо това, предаде БНР.

Заради съпротивата на Франция, Германия и Холандия и невъзможността да бъде взето нужното единодушно политическо решение, гласуване дали България и Румъния да влязат в Шенген днес няма да има. Това решиха снощи постоянните представители на страните-членки на Евросъюза, които свалиха гласуването от дневния ред на заседанието, и оставиха в него само необвързана с дати и срокове дискусия за бъдещото членство на България и Румъния в Шенген.

На вниманието на вътрешните министри остава свободното движение на гражданите на ЕС. Европейската комисия вече оповести своя доклад, според който огромната част от хората, включително българите и румънците, отиват в друга страна от Евросъюза не за социални помощи, а за да работят, като по този начин допринясат за растежа на икономиката й с труда и данъците си.

Очаква се днес британският държавен секретар по вътрешните работи Тереза Мей да противопостави тезата, че така нареченият социален туризъм от Изток заплашва социалната и икономическа стабилност на западните страни и да защити плановете на британското правителсто за ограничаване на достъпа до социални придобивки за чужденците. Тереза Мей, според предварителните информации, ще настоява и за квоти за прием на имигранти от другите европейски държави. За бъдещите страни-членки на Евросъюза пък тя ще поиска трудовите пазари да се отварят само кагато те достигнат стандарт на доходите, гарантиращ, че няма да има масова миграция на запад. Прогнозите са за разгорещени дискусии по тези теми – въпреки, че и по тях не се очакват решения с днешна дата.

България ще бъде представена на заседанието от виципремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. В Брюксел е и веципремиерът Зинаида Златанова. Утре тя ще участва в съвета по правосъдие, а днес ще има срещи в Европейската комисия, посветени на еврофондовете и реформите в правосъдието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай