Кризата захранва черния пазар в ЕС

3600 престъпни групи са активни на Стария континент

Кризата захранва черния пазар в ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Финансовата криза доведе до разрастване на организираната престъпност в Европа. В момента на Стария континент действат 3600 активни криминални групи, които се облагодетелстват от прозаични продукти като препарати за почистване, предупреди ръководителят на Европол Роб Уайнрайт, цитиран от "Файненшъл таймс".

По думите му европейският черен пазар на фалшиви храни, фармацевтични продукти и машинни части се е удвоил, достигайки стойност от около 2 милиарда евро в първите години на рецесията.

Престъпниците се възползват от засиленото търсене на евтини стоки и намират начини да извлекат полза от опитите на държавите - членки на ЕС, да увеличат данъчните приходи, каза той пред изданието. "Те действат в многобройни криминални сектори, като в някои от тях има 60 различни националности", обясни Уайнрайт.

Докато търговията на фалшифицирани луксозни стоки процъфтяваше преди финансовата криза, след започването на рецесията Европол забелязва бум на незаконните продажби на широк кръг от продукти, включително фалшиви части за самолети.

"Ставаме свидетели на разрастване на черния пазар в размера, различните видове, обема на фалшифицираните продукти на пазара", коментира Уайнрайт.

Според статистиката на Европол продуктите с по-ниско качество, предизвикващи рискове за здравето и сигурността, като лекарства и храни, представляват 28,6% от всички иззети фалшиви стоки през 2011 г. в сравнение с предишните 14,5%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай