Историческа скулптура възмути Гданск

Историческа скулптура възмути Гданск | StandartNews.com

Гданск. Незаконно инсталирана статуя на съветски войник, изнасилващ бременна жена, е била отстранена в Гданск, съобщи Polskie Radio.

"Художникът е бил задържан и освободен след разпит", каза говорителят на полицията Александра Сийверт.

"Делото ще бъде разгледано в понеделник от прокуратурата", потвърди тя.

Статуята бе поставена в събота вечерта на Алеята на победата, водеща към мемориала на съветската армия. Няколко часа по-късно Komm Frau (Ела тук, жено) бе демонтирана, след като възмутени граждани се обадили в полицията.

Йежи Бохдан Шумчик, студент в Академията за изящни изкуства в Гданск, създал произведението си, след като прочел за това, че през 1944-1945г. много германки - вероятно до 2 милиона, са били изнасилени от войници от настъпващата Червена армия, при това някои от тях - многократно. Вероятно около 100 000 полякини и рускини, освободени от настъпващите войски от лагерите, също са били обект на сексуално насилие. Ричард Евънс, преподавател по модерна история в Кеймбридж, е автор на книга по темата и в нея се твърди, че между 70 и 100 хиляди изнасилвания има във Виена, между 50 и 200 хиляди в Унгария, както и хиляди в Румъния, България, Полша, Чехословакия и Югославия.

"Скулптурата изобразява изнасилване. Без цензура и без евфемизми. Паметникът разказва за трагедиите на жените в онези години, за която и до днес малко се говори в нашата история. Много исках да видя реакцията на хората, но не им бе дадена възможност да я видят. Извинявам се, ако съм обидил някого с тази работа", коментира Шумчик.

Преди германската инвазия в Полша през 1939 г., Гданск е свободен град (Danzig), като над 95 процента от жителите му са германци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай