Петък,

Историческа скулптура възмути Гданск

От: Failed to load user -
4130
Историческа скулптура възмути Гданск
A
A
A

Гданск. Незаконно инсталирана статуя на съветски войник, изнасилващ бременна жена, е била отстранена в Гданск, съобщи Polskie Radio.

"Художникът е бил задържан и освободен след разпит", каза говорителят на полицията Александра Сийверт.

"Делото ще бъде разгледано в понеделник от прокуратурата", потвърди тя.

Статуята бе поставена в събота вечерта на Алеята на победата, водеща към мемориала на съветската армия. Няколко часа по-късно Komm Frau (Ела тук, жено) бе демонтирана, след като възмутени граждани се обадили в полицията.

Йежи Бохдан Шумчик, студент в Академията за изящни изкуства в Гданск, създал произведението си, след като прочел за това, че през 1944-1945г. много германки - вероятно до 2 милиона, са били изнасилени от войници от настъпващата Червена армия, при това някои от тях - многократно. Вероятно около 100 000 полякини и рускини, освободени от настъпващите войски от лагерите, също са били обект на сексуално насилие. Ричард Евънс, преподавател по модерна история в Кеймбридж, е автор на книга по темата и в нея се твърди, че между 70 и 100 хиляди изнасилвания има във Виена, между 50 и 200 хиляди в Унгария, както и хиляди в Румъния, България, Полша, Чехословакия и Югославия.

"Скулптурата изобразява изнасилване. Без цензура и без евфемизми. Паметникът разказва за трагедиите на жените в онези години, за която и до днес малко се говори в нашата история. Много исках да видя реакцията на хората, но не им бе дадена възможност да я видят. Извинявам се, ако съм обидил някого с тази работа", коментира Шумчик.

Преди германската инвазия в Полша през 1939 г., Гданск е свободен град (Danzig), като над 95 процента от жителите му са германци.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички