Франция: Трябва да положите още усилия за Шенген

Не ромите, а мониторинговите доклади ни спират за Шенген

Франция: Трябва да положите още усилия за Шенген | StandartNews.com

Париж. Френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен, заяви в сряда, че Румъния и България вероятно няма да бъдат приети в Шенген "не заради проблема с ромската имиграция, а заради доклада по механизма за сътрудничество и проверка. Докладът изглежда няма да бъде положителен", предаде АФП.

"Очакваме доклад от Европейската комисия по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, за да знаем какви усилия са положени от двете страни за гарантиране на сигурността на границите", обясни Репантен.

"Надявахме се, че ще бъде положителен доклад, но изглежда няма да бъде. Не (само) Франция ще бъде против присъединяването, защото присъединяването към Шенген трябва да бъде одобрено единодушно от 28-те членки. Днес смятаме, че двете страни трябва да положат още усилия", заяви френският министър.

Междувременно, румънският премиер Виктор Понта намекна на заседание на правителството, че политическото решение за приемането на Румъния и България в Шенген няма да бъде взето до края на 2013. Причина за това е, че и мониторинговите доклади на Европейската комисия ще се забавят и няма да бъдат публикувани в края на 2013 г., предадоха румънски медии.

Според Понта докладът ще бъде отложен за следващата година, а няма да бъде публикуван през декември, както се очакваше.

По този начин темата за Шенген няма да бъде включена в дневния ред на Съвета на ЕС през декември и ще бъде отложена поне до април 2014 г., обяснил Понта. По думите му въпреки закъснението докладът ще бъде добър. Той подчерта още, че "Румъния е научила всичките си уроци" за присъединяването към Шенген.

В същото време премиерът обяви намерението си да вземе "драстични мерки" за румънците, които извършват престъпления в чужбина. Външният министър Титус Корлъцян от своя страна каза, че ще поиска от френските представители, които се позовават на проблема с ромите, да отговорят официално дали при това положение стратегическото партньорство между Румъния и Франция остава в сила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай