Европарламентът призова Турция към помирение

Европарламентът призова Турция към помирение | StandartNews.com

Брюксел. Депутатите са дълбоко притеснени от непропорционалната и прекомерна употреба на сила от страна на турската полиция срещу мирните и законни демонстрации в истанбулския парк „Гези". В резолюция, гласувана в четвъртък, те се обявиха срещу грубите мерки, използвани при мирните демонстрации, и заявиха, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган трябва да изиграе обединителна и помирителна роля.

Отговорните за полицейското насилие трябва да бъдат изправени пред съда, задържаните мирни протестиращи — незабавно освободени, а жертвите — компенсирани, заявиха депутатите. Те одобриха балансираната реакция към протестите на президента Абдуллах Гюл, както и извиненията на вицепремиера Бюлент Арънч, но заклеймиха нежеланието на турското правителство и на премиера Ердоган да вземат мерки за помирение, да се извинят и да осмислят реакциите на част от населението.

Включване в обществения дебат

Протестиращите все повече имат чувството, че гласът на малцинството, разочаровано от последните ограничения, не се чува достатъчно, заявиха депутатите. Те подчертаха, че в плуралистичната демокрация мнозинството е отговорно за включването на опозицията и на гражданското общество в процеса на взимане на решения.

Провеждането на мирни и законни демонстрации само по себе си е доказателство за жизнеността на гражданското общество в Турция, но държавата трябва да подобри демократичните си институции, върховенството на закона и спазването на основните свободи, заявиха депутатите.

Свобода на мнението и медиите

Депутатите изразиха притеснение и от нарушенията в свободата на медиите в Турция, включително чрез цензура и увеличаваща се автоцензура. Масмедиите продължават да мълчат относно демонстрациите, а потребители на социалната мрежа Twitter бяха арестувани. Членовете на ЕП подчертаха важността на независимата преса за демократичното общество, както и ролята на съдебната власт в гарантирането на тази свобода, цитирайки големия брой задържани и осъдени журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай