Четвъртък,

ЕС се закани на Ердоган

От: Failed to load user -
2116
ЕС се закани на Ердоган
A
A
A

Брюксел. Европейският съюз предупреди турският премиер Реджеп Тайип Ердоган да прекрати намесата си в разследването за корупция сред висшите държавни служители, предаде вестник Telegraph.

Стефан Фюле, европейски комисар по въпросите на разширяването, каза в официално изявление, че Ердоган е в пряко нарушение на правилата на ЕС за гарантиране на независимостта на съдебната власт, което е ключово условие за кандидатурата на Турция за членство в ЕС.

"Последните събития, включително уволнението на полицейски началници и указанията към полицията да информира органите за текущи разследвания, пораждат сериозни опасения относно независимостта, ефективността и безпристрастността на разследванията и на разделението на властите", каза говорителят.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се подготвя за мащабни размествания в правителството на фона на корупционния скандал, който уязви турския кабинет. Според вестник Хюриет Ердоган, който и без това се очакваше да направи размествания преди общинските избори на 30 март, вероятно ще смени 10 от министрите си до края на месец декември.
Вестник Милиет съобщава, че тази седмица ще бъде „решаваща" за министрите от турското правителство и разпределянето на постовете.

В същото време CNN-Turk смята, че „мащабното правителствено разместване" ще бъде извършено, след като Ердоган се завърне от визитата си в Пакистан във вторник.


Всички новини от категория Шоу.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията