ЕС постави Хизбула в терористичния списък

Решението се отнася за военното крило на организацията

ЕС постави Хизбула в терористичния списък | StandartNews.com

Брюксел. Външните министри от ЕС са се съгласили да поставят военното крило на Хизбула в терористичния списък на Европейския съюз, предаде Ройтерс, цитирайки дипломатически източници.

Решението е било взето по време на срещата на външните министри днес.

Единствено единодушие може да включи организацията в списъка, съобщават от БНР, които напомнят, че миналата седмица не бе постигнато съгласие по въпроса.

Евентуалните санкции да важат само за въоръженото крило на групировката, предвижда проектът, без те да влияят на политическите контакти с Ливан или на финансовата подкрепа, която страната получава от ЕС.

„Голямото мнозинство страни от Евросъюза подкрепят включването на военното крило на Хизбула в списъка на терористичните организации", каза британският външен министър Уилям Хейг. Пристигайки в Брюксел той каза, че подобна мярка не може да дестабилизира Ливан и Близкия изток, нотака ще покаже, че Европа е силна срещу тероризма. „Включването на военното крило на Хизбула в списъка ще ни помогне да работим заедно срещу бъдещи терористични атаки и ще изпрати много ясен сигнал на тези, които ги планират", допълни британският дипломат номер едно.

С това решение се очаква да стане незаконно симпатизанти на Хизбула в Европа да изпращат финасова помощ на групата или за европейските дипломати да се срещат с членове на военното й крило.

Дипломати твърдят, че ще бъде трудно да се разграничи напълно между военното и политическото крила на групата, и че решението може допълнително да дестабилизира ситуацията в Ливан.

Хизбула разполага с мощна политическа организация, която е част от правителството на Ливан.

Междувременно ливанското правителство в петък призова Брюксел да не предприема мерки срещу Хизбула, като описа екстремистката групировка като "основен компонент на ливанското общество".

Страните, които подкрепяха решението на ЕС твърдят, че има убедителни доказателства, че Хизбула е отговорна за бомбения атентат срещу израелски туристи в Сарафово миналата година. Групата отрича всякакво участие.

Дипломати от ЕС също цитираха съдебно дело в Кипър, в което активист на организацията бе обяввн за виновен за планиране на атентати срещу израелски граждани.

Хизбула вече е в черния списък на САЩ, Канада, Австралия, Великобритания и Холандия.

"Решението на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противпостави на всяка форма на тероризъм. Искам да благодаря на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес",  заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ливанският външен министър Аднан Мансур пък окачестви решението на ЕС като „прибързано". Според министъра  Ливан е очаквал от ЕС да отложи тази стъпка, така че да няма негативни последици за страната.
Мансур добави, че в момента Ливан разглежда решението на ЕС и обмисля каква да бъде реакцията на страната. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай