ЕК потвърди подкрепата си за влизането ни в Шенген

ЕК потвърди подкрепата си за влизането ни в Шенген | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия продължава напълно да подкрепя присъединяването на България и Румъния към Шенген, въпреки че Европейският съвет досега не успява да вземе решение за датата за присъединяване. Това се казва в доклад на комисията за свободното движение в Европейския съюз. Комисията подкрепя усилията на двете страни и на председателството на ЕС за влизане в шенгенското пространство.

Решението за дата за членството на България и Румъния няколко пъти се отлага, заради остра съпротива от някои от страните-членки, най-вече от Холандия, към която по-късно се присъединиха и други държави.

Заедно с това Брюксел констатира засилване на имигрантския трафик през сухопътната граница между Турция и България, което според доклада е резултат от засилените мерки за сигурност на гръцко-турската граница

„Шенгенското пространство е едно от най ценните и конкретни европейски постижения. То се оценява високо от гражданите на ЕС и има голям принос за нашия икономически просперитет. Въпросът за това как да засилим нашето сътрудничество и да защитим свободата на движение е изключително важен. Длъжни сме заради нашите граждани да гарантираме, че Шенгенското пространство ще остане зона без граничен контрол", заяви комисарят по въпросите на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

Представеният днес доклад е трети поред и отчита, че за последната половин година контрол по вътрешните граници е бил въведен веднъж - от Норвегия, по повод церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло.

От 3 до 12 декември 2012 г. са били проверени 3136 граждани, от които на 19 е било отказано влизане на територията на страната, а осем са били задържани.

От октомври до декември 2012 г. са регистрирани приблизително 13 600 незаконни преминавания на границите, което е с 52 процента по-малко, в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 година.

Докато през периода юли - септември 2012 г. повече от половината от всички регистрирани незаконни преминавания са били отчетени от Гърция, положението се е променило през август 2012 г., когато страната е пренасочила около 1800 гранични служители към сухопътната си граница с Турция.

От октомври до декември 2012 г. Италия е съобщила за 31 на сто от всички регистрирани случаи (4231), следвана от Гърция с 30 на сто (4035 граждани).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай