EK и Китай със споразумение по спора със соларните панели

EK и Китай със споразумение по спора със соларните панели | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия съобщи, че е постигнала споразумение по продължаващия търговски спор относно китайските соларни панели. Очаква се споразумението да определи минимална цена за вноса на китайски соларни панели, като за сметка на това да ги освободи от наказателни антидъмпингови мита, които бяха наложени на 5 юни.

Детайлите по условията на споразумението все още не са оповестени, но Alliance for Affordable Solar Energy (AFASE) отново призовава политиците да предотвратят каквото и да било увеличение на цените, тъй като това ще доведе до големи затруднения за европейските инсталатори на фотоволтаици. След налагането на временни мита от ЕС на 5 юни, търсенето вече спадна значително и доведе до обявяването в несъстоятелност на някои от големите европейски компании като Gehrlicher Solar AG.

Торстен Прьогшас, изпълнителен директор на Soventix GmbH и председател на AFASE, заяви: „Увеличението на цените ще ускори това, на което вече станахме свидетели през последните месеци – закриването на множество работни места по фотоволтаичната верига на стойността. Ако това споразумение бъде потвърдено, ще ни се наложи да освободим служители в ЕС и да изнесем дейността си с фотоволтаици извън Европа, където търсенето на слънчева енергия процъфтява. Тогава обаче ще ни се наложи да работим с местни инсталатори в ущърб на хилядите инсталатори в ЕС, които ще останат без проекти".

Денис Гиселаар, директор на Oskomera Solar Power Solutions и член на борда на AFASE, добавя: „Не искаме увеличение на цените, тъй като това ще доведе до свиване на търсенето в Европа. Споразумение, базирано на необосновани минимални цени, ще доведе до загуби за всички, включително за европейските производители във времена, в които Европа отчаяно се опитва да стимулира създаването на зелени работни места."

По-рано тази година проучване, представено от независимия швейцарски институт Prognos, подчерта, че налагането на мита в какъвто и да било размер автоматично ще доведе до спад в търсенето и загуба на работни места. Близо 242 000 работни места в Европа могат да бъдат закрити през следващите три години, ако митата са в размер на 60%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай