Десницата в Гърция заплаши с изтегляне на депутатите си

Това може да предизвика частични избори и крайно дестабилизиране

Десницата в Гърция заплаши с изтегляне на депутатите си | StandartNews.com

Атина. Крайно дясната гръцка партия „Златна зора" заплаши да изтегли своите депутати от парламента, предаде Ройтерс. Това решение може да предизвика вълна от частични избори, които да допринесат за крайно дестабилизиране на страната, коментира агенцията.

Заплахата е следствие на убийството на музикант антифашист от поддръжник на „Златна зора", извършено в Атина миналата седмица и което предизвика съдебно разследване за това дали третата най-популярна партия в страната е престъпна организация.

Убийството, което по всичко личи, че е политическо, предизвика гневна реакция и насилствени протести в Гърция. Полицията извърши обиски в офиси на партията „Златна зора" и арестува няколко от нейните членове, някои от които получиха условни присъди за незаконно притежание на оръжие.

„Златна зора" има 18 от общо 300 депутати в парламента. Ако те напуснат, ще трябва да бъдат заменени чрез специални избори във всеки избирателен район, който всеки от тях представлява, сред които са повечето от най-големите в страната.

Ако тези частични избори бъдат спечелени от опозицията, както индикират някои социологически проучвания, крехката двупартийна коалиция може да стане политически несъстоятелна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай