Брюксел разследва петролен картел

"Шел", "Бритиш петролиъм" и "Статойл" се договаряли за цените на бензина

Брюксел разследва петролен картел | StandartNews.com

Брюксел. Възможен петролен картел за манипулиране на цените на горивата разследва Европейската комисия, съобщи британският в. "Гардиън". Инспектори от Брюксел са извършили проверки в офиси и складове на няколко големи петролни компании в три страни по подозрение, че в последните 10 години е имало заговор за изкуствено завишаване на цените.

Проверките са били извършени във Великобритания, Холандия и Норвегия. "Шел", "Бритиш петролиъм" и норвежката "Статойл" потвърдиха, че в техни офиси са идвали инспектори. Разследвана е също международната информационна агенция "Платс", специализирана в публикуването на информация за цените на горивата.

Европейската комисия посочи в съобщение, че нейни представители са извършили необявени проверки в няколко офиса на петролни компании в трите държави.

Подозренията са, че трите компании може да са се договорили да съобщават нереални стойности на информационната агенция в опит да манипулират публикуваните от агенцията цени на голям брой нефтени продукти и биогорива. Според ЕК схемата може да е действала от 2002 година насам и потенциално може да е оказала огромен ефект върху цените на горивата, включително за крайните потребители.

Трите разследвани компании съобщиха, че сътрудничат напълно на разследващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай