Брюксел проверява харчовете за АЕЦ „Козлодуй"

Брюксел проверява харчовете за АЕЦ „Козлодуй" | StandartNews.com

София. Делегация от Комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент ще посети АЕЦ "Козлодуй", за да провери как са усвоявани европейските средства за извеждане от експлоатация на затворените реактори, съобщи БНР.

Представителите ще посетят и държавното предприятие "Радиоотпадъци", чийто изпълнителен директор Делян Петров подчерта, че това е поредната седма или осма проверка на евроинституции и че проверки се правят и от български институции.

„Ще има презентация на развитието на проектите и ще има посещение на място в машинна зала на първи и втори блок. Подготвени сме за всякакви въпроси. Ние сме пред лицензия за извеждане от експлоатация. Досега имахме лицензия и имаме лицензия за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци. С одобряването на доклада по въздействие върху околната среда, което ще стане до края на този месец, ние ще получим лицензия за първи и втори блок и ще започнем вече окончателния демонтаж и в контролираната зона", каза Петров.

От влизането ни в Европейския съюз, страната ни е получила близо 868 млн. евро, над 40% са харчени за смекчаване на икономическите последици от предсрочното им закриване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай