Брюксел кани Албания за кандидат-член на ЕС

Преговорите с Турция да бъдат подновени, се посочва в доклад на ЕК

Брюксел кани Албания за кандидат-член на ЕС | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия препоръча за Албания страната да получи официален статут на кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС) и за пети пореден път препоръча начало на присъединителни преговори с Македония.

Европейската комисия публикува днес годишния си пакет с доклади за напредъка на страните, които искат да се присъединят към Европейския съюз, и приоритетите за 2014 г., предаде пресслужбата на ЕК.

Представените днес доклади за напредъка на общо 8 страни от процеса на разширяване съдържат и препоръки Сърбия, Албания и Косово да се придвижат напред по пътя си към европейско членство, а преговорите с Турция да бъдат подновени.

Въпреки полицейското насилие срещу демонстрантите в Турция, заради което прогнозите бяха негативни, комисията препоръчва спрените преди 3 години присъединителни преговори с официална Анкара да бъдат възобновени. Аргументът е, че Европейският съюз трябва да продължи да бъде ангажиран с реформите в страната. От нея обаче се очакват още усилия в посока "демократизация" и "спазване на основни права".

Македония продължава да изпълнява в достатъчна степен политическите критерии и това е основният аргумент за петата поредна препоръка със страната да започнат преговори за членство. Така, според Еврокомисията, ще бъде създаден позитивен климат за добросъседските отношения и за намирането на решение по спора за името.

В доклада е отбелязано, че конструктивният подход в отношенията със съседните страни остава важен, а основните препоръки към бившата Югорепублика са свързани с независимостта и компетентността на съдебната система, свободата на изразяване и отношенията с медиите и с постигането на резултати срещу корупцията.

Заради пробива в отношенията Белград-Прищина Сърбия ще започне присъединителни преговори най-късно до януари, а с Косово ще стартират преговори за споразумение за стабилизиране и асоцииране, обяви още Европейската комисия.

Брюксел предлага също така Албания да получи дългоочаквания статут на страна-кандидат за европейско членство и дава на властите в Тирана положителна оценка за проведените тази година демократични парламентарни избори.

"Разширяването е процес в развитие и въпреки икономическата криза е добра политика – то представлява част от решението. Разширяването продължава да бъде една от най-ефективните политики на ЕС", заяви еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, който представи докладите.

След като правителството на Исландия реши да спре преговорите за присъединяване, страната получи оценка само в опростен доклад, който представя настоящото състояние на ангажиментите ѝ към ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай