Бъсеску поиска обединение на Румъния с Молдова

Бъсеску поиска обединение на Румъния с Молдова | StandartNews.com

Кишинев/Вилнюс. "Следащата голяма задача пред Румъния е обединението с Молдова", заяви румънският президент Траян Бъсеску в интервю за TVR-1, предаде агенция Интерфакс.

"Това е един реалистичен проект и Букурещ е достатъчно силна, за да го приложим на практика", каза той.

Румънският президент заяви по време на посещението си в столицата на Молдова, Кишинев, през юли, че след приключването на мандата му той ще кандидатства за молдовското гражданство, за да бъде в състояние да работи за "кампанията за обединение на Молдова с Румъния от Кишинев".

"Искаме да създадем единна държава", е заявил Бъсеску по време на срещата "Източно партньорство" във Вилнюс, предаде БГНЕС. На срещата се очаква да бъде парафирано съглашението за асоцииране на Молдова към ЕС. Ключов елемент в него е създаването на свободна търговска зона Молдова-ЕС.

"Подписването на съглашението се явява първата крачка на Молдова по дългия път към европейската интеграция. Това може да бъде предпоставка за възможно обединяване с Румъния. Създаването на единна държава е наша първостепенна задача, откакто станахме членове на НАТО и ЕС", е отбелязал Бъсеску в неофициален разговор.

Призивите за обединение между Румъния и Молдова не са от вчера. Те обаче традиционно се посрещат със скептицизъм в Румъния и с още по-голям скепсис в Молдова. Молдованите и румънците са мнозинство в Молдова - 2,7 от общо 4,5 млн. души. Близо 1 млн. обаче са славяни - руснаци, украинци, българи и пр., които са против обединението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай