Да сготвим: Супа "Щи"

Да сготвим: Супа "Щи" | StandartNews.com

 

Ако сте майстори в кухнята или просто обичате да готвите, изпращайте вашите рецепти със снимки на електронната ни поща [email protected]. Най-добрите ще публикуваме на сайта на агенция Стандарт Нюз!

Историята на руските супи е една от най-древните кулинарни саги. Много преди практиката да стане известна в Европа, в Русия готвят чорбите на принципа "в едно гърне". Най-знаменитата от тях е Щи. През вековете тя се е готвела на различни бульонови основи - гъбен, зеленчуков, месен. През зимата се приготвя от кисело зеле, а през пролетта пък се вари спанак, киселец и коприва.
В Сибир дори са замразявали супата в бъчва. Когато решат да си хапнат Щи, сибирияците отчупвали замръзнало парче, стопляли го и тя била като току-що сварена.

Продукти: 500 грама свинско месо, половин килограм прясно (може и кисело) зеле, 200 г корени от магданоз, целина и морков, 1 глава лук, 2 супени лъжици масло, 200 г домати.

Начин на приготвяне: Месото се слага да се свари на умерен огън. След час и половина-два месото се отделя в купа, а бульонът се прецежда.

С него се заливат предварително запечените с двете лъжици олио в тефлонов тиган корени и лук, нарязан на ситно. Добавя се месото и нарязаното на ситно зеле и се вари още 30-40 минути.

5-10 минути преди да махнем готовата супа, в нея се добавят доматите, черен пипер, дафинов лист и сол.

Супата "Щи" може да бъде приготвена и с картофи и пресни домати плюс посочените вече продукти. В този случай обелените и нарязани картофи се слагат 10-15 минути, след като се сложи зелето, а доматите се добавят накрая с подправките.

 
Руснаците добавят в супата гъби, ябълки и горски плодове

Безброй поговорки са посветени на най-популярната в степта чорба. "Щи е началото на всички начала, основата на основите", обяснява готвачът на руското посолство Константин Михеев. Хилядолетия преди цар Петър I тя се консумирала задължително с хляб и векове наред е основната храна на руснаците. Правела се е доста гъста, като имало и правило, че лъжицата в супата трябва да стои права.

Хапвали са я през целия ден. Към нея прибавяли булгур, за да стане по-гъста. Когато се вари в гърне пък, понякога се покривала с тесто и така се получавала щи с хлебна закуска. По правило в щи се се слагали всякакви продукти, които се намират в домакинството.

Това са основно консервирани или мариновани зеленчуци, които могат да се съхраняват дълго време. "Картофите развалят щи, макар че съвременната кухня допуска това", смята Михеев. Според него дори и да се сложат картофи в супата, като се сварят, те трябва да се извадят. Към щи обаче може да се прибави каша от гречка. "Бабите ни са пасирали щи, така че да се получи рядка каша. А ако имаме накиснати гъби, ябълки или горски плодове - всичко това отива в супата", разказва майсторът-готвач.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай