Златанова може да се откаже от поправката в НК

Златанова може да се откаже от поправката в НК | StandartNews.com

София. Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова, обяви че се може да се откаже от скандалната поправка в проекта за промени на Наказателния кодекс, която предвижда наказателна отговорност за фотографиране, филмиране и записване на хора без тяхното разрешение.

Пред Нова телевизия тя обясни, че има готовност този текст да отпадне, особено след като среща такава широка съпротива в медийните среди и неправителствения сектор.

„Този текст може да се редактира, може и да отпадне, защото той още не е внесен в Министерския съвет", коментира Златанова. Именно нейното министерство е автор на поправките в чл. 146 на НК и е възможно ведомството да внесе законопроекта за промени в кодекса без тях.

„Виждам, че има такъв голям консенсус. И аз мисля, че при такъв широк консенсус текстът може да отпадне. Ето – отказваме се от текста", каза вицепремиерът .

На нея обаче въпреки това би й било интересно да чуе дискусия по темата и какво мислят собствениците на медии и издателите.

По повод последния скандал с лидера на Атака Волен Сидеров вицепремиерът му препоръча да се извини на служителката на френското посолство, защото „най-малкото е кавалерско".

„Извън всякакво съмнение е, че поведението на лидера на „Атака" Волен Сидеров е недопустимо, защото народните представители трябва да служат за пример на гражданите, а не обратно".

„Има две неща, които ме притесняват - опитваме се да прехвърлим отговорността на всеки друг, но не и на себе си. Сидеров не е назначен в Народното събрание, той е в парламента по волята на хората", коментира министърът.

Тя отбеляза също, че нейните възгледи и тези на лидера на „Атака" са диаметрално различни.

„Няма как да се чувствам аз зависима от него", каза Златанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай