Жертвите на изкопа убиец станаха две

Почина и германецът, който бил опитен, загиналият му колега се оказа новак без трудов договор

Жертвите на изкопа убиец станаха две | StandartNews.com

Мездра. Жертвите на изкопа убиец в Мездра станаха две. Късно вечерта в петък в реанимацията на врачанската болница е издъхнал и 38-годишният Андреа Адилберг.

Точно в 18 часа и пет минути от окопа пък е изваден мъртъв 23-годишният Димитър Георгиев от Роман.

Фаталната трудова злополука е станала в 16,25 часа. Двамата слезли без каски в дълбокия повече от два метра ров и бързали да свържат тръбите за канализацията, за да гледат мача на националите ни с Армения. По тази причина се трудели в опасна близост след багера, който копаел и спускал тръбите пред тях. Вероятно от силните вибрации на тежката машина лепкавата земна маса се срутила и ги затиснала. Колегите им веднага се хвърлили да изриват тежката кал, за да ги спасят. Пристигнали също така екипи на пожарната и Гражданска защита. Въпреки усилията им все още живият Андреа е изваден в 17 часа и пет минути, а трупът на Димитър – час по-късно.

Загиналите са били наети от собственика на фирма „Линейно кабелно строителство" ООД Мирослав Захариев. Компанията е подизпълнител на „Гвалбулгарстрой", която е спечелила търга за водния цикъл на Мездра на стойност 20 милиона лева. Участъкът за подмяна на канализацията в източната промишлена зона, където е станала злополуката, е започнат на 26 септември и трябва да бъде завършен за 37 дни.
Андреа Адилберг работил в „ЛКС" ООД от две години и шашкал всички с усърдието и работохолизма си. „Не спираше да си почива, никога не се е скатавал да пие бира или да играе карти като някои от другите строители", разказват жители на железничарския град. Андреа е германец, който се залюбил с гурбетчийка от мездренското село Типченица и я последвал в родината й. Имал статут на постоянно пребиваващ в България.

Загиналият Димитър пък нямал трудов договор, съобщиха от инспекцията по труда, която разследва злополуката. Черният за него петък бил първият му работен ден. В понеделник собственикът на фирмата се канел да го легализира, но смъртта изпреварила намеренията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай