Заработва Оперативното звено на МОСВ заради дъждовете

Заработва Оперативното звено на МОСВ заради дъждовете | StandartNews.com

Оперативното звено на Министерството на околната среда и водите започва работа от днес заради дъждовете в страната. То ще бъде на разположение 24 часа, включително в почивни и празнични дни, пише на сайта на министерството.

Звеното трябва да минимизира рискът от наводнения и ще вземе конкретни действия за поддържане проводимостта на речните легла и осигуряване на свободни обеми в язовирите за поемане на високи води.

Водните количества на реките в страната са над праговете за високи води. На повечето места у нас почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. С повишено внимание се следят водосборите на реките Искър, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма, съобщават още от МОСВ.

В резултат на прогнозирани валежи, интензивно снеготопене и висока почвена влага, се очаква през следващите два дни речните нива в цялата страна да се повишат. В Дунавския басейн по-значителни повишения се очакват в реките Лом, Огоста, Вит, Русенски Лом и Добруджанските реки.

За река Искър водните количества на 6, 7 и 8 април ще са над средната многогодишна стойност. В резултат на очакваните валежи водните нива ще се покачат, като по-значително ще е покачването във водосборите на реките Владайска, Банкенска, Блато, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля, където водните нива ще бъдат над прага за внимание.

В Черноморския басейн повишения се очакват след понеделник, за реките Провадийска, Камчия, Велека и Резовска. В Източнобеломорския басейн се очакват повишения от понеделник, като по-значителни ще бъдат за реките Тунджа, Марица, Арда и притоците й /Елховска, Черна, Върбица и Крумовица/ и Бяла река.

В Западнобеломорския басейн покачване на водните нива се очаква от понеделник. По-значителни повишения ще има за реките Доспат, Места и Струма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай