Всичко необходимо за новогодишната вечеря у дома

Шампанското си е класика за посрещането на новата година, но защо не разнообразите часовете преди това с интересен коктейл?

Всичко необходимо за новогодишната вечеря у дома | StandartNews.com

Тази Нова година ще е по-различна от предишните. В условията на коронавирус, повечето от нас ще предпочетат да празнуват в по-тесен кръг и най-вероятно у дома. Това обаче съвсем не означава, че ще жертваме доброто настроение и празничните емоции. Напротив - сигурни сме, че ще вложим всичко от себе си, за да изпратим тази година и посрещнем новата със силни положителни емоции и надежда, че ни чакат по-добри времена, пълни със здраве и благополучие за нас и близките ни.

Новогодишното меню

За разлика от коледното меню, което е до голяма степен традиционно и всички малко или много се придържаме към него, за новогодишното меню спокойно можете да развихрите въображението. Разбира се, може да се придържате и към класиката в жанра - руска салата, салата Снежанка, зелеви сърми, свински пържоли (а защо не и цяло печено прасенце, особено ако сте голяма компания!), и разбира се - баница с късмети.

Всъщност, присъствието на свинско на новогодишната трапеза има доста интересна история. Тъй като прасето копае напред, се смята, че това символизира развитие и ще донесе късмет през новата година - затова и то е една от най-типичните храни в новогодишното меню на множество страни по целия свят.

По подобна логика не се препоръчва в менюто да присъства пиле - защото то има крила, което означава, че късметът през новата година може да излети, както и яденето на омари или раци - тъй като те се движат назад и настрани, това означава, че новата година може да не донесе развитието, което бихме искали и символично да останем в старата година.

И понеже това е последното, което искаме, ще пропуснем омарите тази година! За сметка на това може да експериментираме с нещо ново и различно. Особено ако не искате да прекарате деня в готвене, може да заложите на разнообразие от мезета и студени предястия. Пригответе брускети с пушена сьомга, прошуто, рикота и авокадо, или хумус в комбинация с зеленчуци. Ако сте почитатели на сирената, подгответе плато със сирена от различни краища на света, в комбинация с хубаво вино и плодове. Серията Deluxe в Лидл например включва разнообразие от продукти, които ще превърнат новогодишната вечеря в истинско пиршество за всички сетива, без да се налага да влагате много усилия в готвене.

А знаете ли, че традиционно на Нова година в Испания се яде грозде? Когато камбаните започнат да отброяват настъпването на новата година, трябва бързо да изядете 12 зрънца грозде, символизиращи всеки от месеците - ако успеете, това ще донесе късмет през новата година.

В Турция и Гърция пък има друга новогодишна традиция - преди настъпването на полунощ, на земята до външната врата се смачква един нар. На колкото повече парчета се начупи той, толкова повече късмет и успех ще донесе новата година.

Разбира се, за да видим какъв е късметът ни през новата година, няма да пропуснем традиционната нашенска новогодишна баница с късмети. Препоръчваме ви тази рецепта, която няма да ви разочарова, дори за пръв път да запретвате ръкави в кухнята.

Новогодишни коктейли

Шампанското си е класика за посрещането на новата година, но защо не разнообразите часовете преди това с интересен коктейл?

Особено подходящ е коктейл “Маргарита”, тъй като се смята, че за пръв път той е бил приготвен именно на коледно парти. Освен това не се изисква нищо сложно за приготвянето му - пропорциите са 50 мл текила, 20 мл коантро и 20 мл сок от лайм. Сервира се в чаша, чийто ръб е посипан със сол.

Ако искате пък да изпратите 2020 с нещо по-силно (защото да си го признаем, имаме нужда), препоръчваме ви “Бърбън Негрони”. Приготвя се с 50 мл бърбън, 20 мл сладък вермут, 20 мл Кампари. Смесете в шейкър и раздрусайте добре, след което сервирайте в чаша, украсена с портокалова коричка.

Само за напреднали е коктейлът, изобретен от Хемингуей с недвусмисленото име “Следобедна смърт”. Съставките са прости - 20 мл абсент и 120 мл добре изстудено шампанско. Сервира се в чаша за шампанско и в никакъв случай не се прекалява с количеството!

Новогодишната украса

Нека да е цветно, блестящо и весело! Имаме нужда от повече цвят около себе си, особено тази година. За целта, заложете на повече блясък в украсата на дома си. Подходящо цветово решение е златистото - то символизира просперитет, успех и благополучие, а самият цвят е топъл и стилен.

Заложете на покривка и салфетки в златист цвят или със златни орнаменти, напълнете стъклени поставки за свещи с пайети за декорация, и използвайте чинии и чаши със златист кант.

Комбинирайте с акценти в други цветове, на фона на които златистите елементи ще изпъкнат. Подходящи за целта са синьото или лилавото - те са ефектни и също се свързват с късмет, богатство и здраве.

Не забравяйте за цветята - те ще придадат още по-празничен дух на дома ви и свежа атмосфера.

Новогодишни игри и забавления

Лесно може да направите новогодишната вечер още по-весела с помощта на различни игри и забавления. Защо например не планирате едно домашно караоке - след като сте пробвали рецептите ни за коктейли, забавлението е гарантирано!

Или пък възобновете старата игра на асоциации - напишете на листчета имената на популярни филми, песни, книги, известни личности и ги сложете в купа. Всеки от компанията си тегли листче, след което трябва да опише написаното, като използва само жестове, мимики, или кратки описания, без конкретни насоки. За да е още по-трудно, може да поставите лимит от време. Който познае най-много, печели!

Ако на новогодишното празненство има и деца, погрижете се да не скучаят - така и на вас ще ви е по-приятно. Осигурете им различни занимания - пъзел за редене или пособия за рисуване например. Може да им спретнете и една томбола с дребни подаръци, или пък да приготвите балон-пинята - напълнете го с дребни бонбони, надуйте го и го вържете някъде на високо. Когато настъпи момента, оставете малчуганите да го спукат и да се насладят на лакомствата!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай