Всеки асансьор с паспорт и холограма

Всеки асансьор с паспорт и холограма | StandartNews.com

75% от подемните съоръжения в страната са в сивата икономика

Всеки асансьор в страната ще има паспорт и ще бъде маркиран с холограмен стикер, на който ще e посочен идентификационният му номер. Липсата на стикер ще е ясна индикация, че съоръжението не е безопасно и е в сивата икономика. Това обяви министърът на икономиката Божидар Лукарски, който представи основните цели на новия закон за техническия надзор, подготвен от ведомството. Предвижда се до края на октомври да започне паспортизацията на всички асансьори. Ще бъде създаден и публичен електронен регистър на съоръженията с пълна информация за техническото им състояние, кога са проверявани и коя е поддържащата фирма със справка за нейния лиценз. По идентификационния номер на асансьора гражданите ще могат да проверяват онлайн всички данни за него.

75% от фирмите, лицензирани за асансьорна поддръжка, са в сивия сектор, заяви Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Те крият обороти, представят фалшиви данни за наличен експертен персонал и не регистрират всички съоръжения, които обслужват. Драстичен е случаят с кърджалийска фирма, декларирала, че поддържа 50 асансьора, но проверки показали, че реално са 200.

В Русе пък са лицензирани 6 фирми, посочили един и същ адрес и персонал. Затова в следващите 6 месеца започват масирани проверки на инспекторите от ДАМТН съвместно с Националната агенция за приходите. Ще се извърши и извадкова проверка на асансьорите в България, за да се установи дали и те не са с фалшиви документи и несъответствия в техническите параметри.

---

"Електронният регистър ще допринесе за изсветляването на бранша, като в същото време ще дадем възможност фирмите да се организират в камара, която да извършва и самоконтрол", каза министър Лукарски. Очакванията му са, че за една година може да се извадят на светло 16 млн. лв. от укрити данъци и осигуровки. ДАМТН е проверила 1000 асансьора за първите два месеца на 2015 г., а през 2014 г. - 4000. Отнети са 13 лиценза на фирми за технически надзор и 88 лиценза на фирми за поддръжка и ремонт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай