ВМЗ плаща дълга си, за да спасят 18 бедни семейства в Сопот

ВМЗ плаща дълга си, за да спасят 18 бедни семейства в Сопот | StandartNews.com

Блокират пътя София-Бургас утре, затънали с екопроекти кметове търсят помощ от Бойко

"ВМЗ-Сопот" спешно ще плати част от борча си към общината, за да не останат на улицата в навечерието на Коледа 18 бедни семейства от града на Вазов. Оръжейният завод дължи на кметството 3,6 млн. данъци. В същото време съдия-изпълнител подгони общината за 3,7 млн., които тя дължи на консорциума, построил пречиствателната й станция по европроект. До решението се стигна след вчерашната среща на кмета на Сопот Веселин Личев и шефа на инициативния комитет в града на Вазов Манол Атанасов с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Божидар Лукарски.

"ВМЗ-Сопот" няма да може да се издължи наведнъж на общината, научи в. "Марица" след срещата в Министерски съвет. Парите от оръжейния завод обаче ще дадат глътка въздух на кмета Веселин Личев. С тях той ще покрие част от дължимите към консорциума "ГСМ Пауър инженеринг" милиони. Публичната продан на жилищата, хлебозавода и болницата в града би трябвало да бъде спряна, а сметките на общината - разблокирани. "Излизаме много обнадеждени, но ще изчакаме и разговорите на министър Лукарски в Сопот", заяви Манол Атанасов пред в. "Марица" след срещата на "Дондуков" 1. Светлината в тунела за 18-те семейства, заплашени да останат на улицата преди Коледа, обаче няма да отмени насрочения за четвъртък протест. На 4 декември съпричастни с драмата ще блокират подбалканския път Бургас-София за час - от 11 до 12 ч. "Няма да търсим масовост, по-скоро да предупредим, че ако проблемът с корекцията на проекта за пречиствателната станция не намери решение, ще направим голям протест", заяви още Атанасов.

"Надеждата ни е в новото правителство, от което ще очакваме помощ по този наболял от много време проблем", обясни пред "Стандарт" преди срещата с Борисов кметът Веселин Личев. Той се жалва, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и контролният орган по ОП "Околна среда" дискриминирали общините години наред. Резултатът бил, че

държавата си спестявала 25-те процента

които се изискват като финансиране от нейна страна, а кметовете затъвали. Механизмът бил прост - от МОСВ бавели по 1 г. разрешението за старт на проектите, а за да не закъснеят със сроковете, градоначалниците упълномощавали изпълнителя да започне работа. След това от ведомството пращали проверка и установявали, че трябва да се направят финансови корекции, които остават за сметка на съответната община. Ако тя е по-бедна, изпада в положението на Сопот, обяснява Личев. През 2010 г. по проекта за пречиствателната станция им е наложена корекция от близо 4 млн., макар да е вече построен.
Досега от общината са предизвикали 18 експертни проверки, които са се произнесли в полза на местната администрация. На две съдебни инстанции след заведено дело Сопот печели, но не е получила нито лев. "В момента сумата, която ни трябва, нарасна до 6,7 млн. Параграф 22 - в тази ситуацията сме в момента. А проблемът е заложен още преди 7-8 г. и вече е засегнал и други общини", коментира Личев.

Заложници в сагата пък се оказаха бедни семейства в 18-те общински жилища в града.

От 2 месеца живеем в истински ад

Няколко пъти идваха хора, изпратени от съдия-изпълнителя, които влизат в апартамента, разглеждат го, снимат го, пресмятат цената. Най-сетне сложиха и обявление на вратата, че жилището, за което плащаме наем на общината, се обявява за продан", разказа пред в. "Марица" 57-годишната Мария Тодорова. От 2 г. тя, съпругът й и 20-годишната им безработна дъщеря живеят на ул. "Ганчо Попниколов" в Сопот. Ако останат без този покрив, вероятно ще търсят нова квартира в Карлово. Жилището от 45 кв. м, в което са сега, е обявено за публична продан срещу 28 800 лв. "Сумата е непосилна за нас, просто оставаме на улицата!", вайка се Мария. В безизходица е и 32-годишната й съседка Пенка Кехайова. Самотната майка на две деца едва оцелява със заплатата си на шивачка.

2,684 млн. ще плати на община Сопот ВМЗ в рамките на 6 месеца. Това е главницата по задълженията на оръжейния завод. Още утре пък по сметките на частния съдебен изпълнител ще бъдат преведени 325 000 лв., с което ще бъдат освободени от публична продан общинските жилища. Добрата новина дойде след работната среща на министър Божидар Лукарски в завода в Сопот вчера следобед. "С изпълнението на споразумението се надяваме, че ще бъдат предотвратени публичните продажби на имоти, което представлява сериозен риск за общината и за част от наемателите на общински жилища в момента", допълни Лукарски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай