В затвора ликуват, чакат първи магистрат

В затвора ликуват, чакат първи магистрат  | StandartNews.com

Румен Пенев ще лежи 3 г. заради 21 бона рушвет

Среща в кафене се оказа фатална за шуменския прокурор

Шуменският районен прокурор Румен Пенев посрещна 39-ия си рожден ден в столичния арест през януари 2012 г. Живот и здраве, бившият обвинител ще чукне 43 години в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим. Според решението на Върховния касационен съд там ще изтърпява присъда от 3 години за даване и получаване на подкуп. Пенев ще влезе в новата ни история като първия магистрат, който попада зад решетките за корупция. Бъдещите му съкилийници пък отсега ликуват, че ще имат такъв ВИП затворник в своите редици.

13 януари 2012 г. Кафене в центъра на Шумен. Пука се по шевовете от посетители. Известният местен адвокат Найден Николов и районният прокурор Румен Пенев се срещат. Уговорката е в заведението да стане предаването на 21 000 лв. рушвет. Парите са сложени на масата - 20 бона са в пликче за подаръци, а 1000 лв. са вързани с ластик. Банкнотите обаче са белязани. Подкупът е, за да се потули наказателно производство срещу адвокат Найден Николов. Прокурор Пенев не пипа парите, защото кафенето е пълно с хора. Предлага да отидат до автомобила му BMW, паркиран пред читалище "Стилян Чилингиров". Двамата тръгват през главната пешеходна алея на града към паркинга. Николов носи торбичката с парите. Само дето прокурорът не подозира, че има "опашка" от десетина цивилни ченгета.

Николов предварително е инструктиран как да стане предаването на парите. Адвокатът носи в ръката си шапка. Сценарият е, щом Пенев приеме парите, Николов да я сложи на главата си и така криминалистите, които са наоколо, да разберат, че е дал пачките. Двамата са вече в колата. Прокурорът дава указания на адвоката да остави големия пакет с 20 000 лв. до скоростния лост, а малката пачка да мушне в джоба на дясната врата. Адвокатът изпълнява нареждането, слага на главата си шапката и излиза от колата. Тогава в автомобила нахлуват антимафиотите.

Арестът е зрелищен. Всичко това звучи като сценарий за касов холивудски акшън, но за жалост е истина. С предистория. Русенецът Денчо Денев е клиент на адвокат Николов още от началото на адвокатската му практика. Между двамата обаче възниква спор във връзка със заплащането на адвокатския хонорар по дела, по които Денев е бил представляван от Николов. Спорът е за 11 000 лв., които адвокатът прибрал от бизнесмена. Денев подава жалба в Районната прокуратура в Шумен, че Николов е взел парите, които не му се полагат. Образувано е досъдебно производство. Николов наема колегата си адвокат Живко Жечев да го представлява.

Тогава обаче адвокатът се сеща, че Денев е познат на шуменския прокурор Румен Пенев, тъй като и двамата са русенци. Пенев пък бил изключително добър приятел с наблюдаващия делото му обвинител Янко Железов. През октомври 2011 г. Николов организира среща между адвоката си Жечев и прокурора Пенев. На нея обвинителят обяснява, че може да съдейства за прекратяване на делото и иска 25 000 лева за целта. Притеснен, че може да го подслушват, прокурорът не назовава сумата директно, а изписва цифрите на жълто листче което показва.

Два дни след това Жечев и Пенев отново се срещат. Адвокатът обяснява, че колегата му няма чак толкова много пари, а и самото дело е за 11 000 лева. Пенев отвръща, че Николов има достатъчно пари и предупреждава, че ако го изправят пред съда, може да му отнемат лиценза за оръжието и да конфискуват пушките му. След този случай Жечев се отказва да представлява Николов. Той решава да се защитава сам. Николов търси лично среща с Пенев, на която отново го моли да повлияе на Железов да прекрати делото, а бизнесменът Денев да оттегли жалбата си. Обяснява, че исканата сума е доста голяма и няма как да я събере. Следва друга среща, на която Пенев казва, че е уредил нещата и показва бяло листче с надпис "21". Николов пита: "Това 21 000 лева ли са?" и получава утвърдителен отговор. "Дай парите на мен, аз ще се оправям с Янко Железов и Денев", казва Пенев. Усетил, че няма мърдане, адвокатът решава да пусне жалба в ГДБОП в София на 16 декември. В нея заявява, че Пенев му е поискал пари, за да уреди прекратяването на досъдебно производство. Така се стигнало до срещата във въпросното кафене в центъра на Шумен.

По-късно, когато Софийският градски съд гледа мярката за неотклонение на Пенев, присъстващите в залата чуват молитви към Господ и реплики за убийството на Мечо. "Тук съм, защото познавам две лица и бях помолен да разреша един спор", обяснява пред съда тогава задържания шуменски прокурор. "Безспорно това е извън служебните ми задължения", коментира още Пенев. Според адвокатите му в случая с обвинителя била създадена обстановка за провокация, на която шуменският прокурор станал жертва. По време на гледането на мярката прокурорът по делото е шокиран от пледоарията на защитата и подчертава, че адвокатите четат доказателствата, както Дяволът Евангелието .

"Боже Господи, Боже Господи", възкликва прокурорът по делото, когато чува защитната теза, че едва ли не Пенев е бил стресиран, за да вземе подкупа. Адвокатите пък казват, че по начина, по който прокуратурата обвинява Пенев, можело да бъдат повдигани и обвинения за убийството на Мечо Пух и ставало дума за плагиатство.

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче Софийският апелативен съд (САС) измени наказанието на три години условно. ВКС върна делото на апелативна инстанция, но през март 2014 г. последва нова условна присъда за Пенев. Върховните съдии за втори път върнаха делото. САС отново откри смекчаващи обстоятелства. Сегашният състав на ВКС обаче отказа да приеме за смекчаващи вината обстоятелства нито младата възраст на Пенев, който към момента на извършване на престъплението е бил на 39 години, нито пък дължината на производството.

"Поведението на магистратите е важен фактор за формиране на по-високо обществено доверие към съдебната система. Същите са призвани да защитавата правата на човека и утвърждавата върховенствотона закона, поради което резонно изискванията към тях относно дължимото им поведение са по-високи", пише в мотивите си ВКС.

Жертвата на подкупа кътал пушки и ятагани

Найден Николов, който вкара в капана с рушвета шуменския прокурор Румен Пенев, почина преди две години, повален от тежка болест. Приживе адвокатът бе известен с ботата си колекция от оръжия, сред които над 100 редки модела пушки и уникални ятагани. Николов нашумя още през 2006 г., когато си извади медицинско за временна невменяемост. Тогава срещу него е подадена жалба в прокуратурата за самоуправство, след като стоварил 100 тона камъни и пръст, за да си строи къща. Материалите обаче били складирани така, че комшията не можел да излезе. Наблюдаващ прокурор по това дело тогава е шуменският обвинител Янко Железов.
Николов навремето създава и едно от първите частни детективски бюра - "Агенция 007". През 2005 г. беше и подгласник на Юлияна Дончева в листата на "Новото време" за парламентарните избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай