Украинският посланик у нас: Трябва да защитим националната сигурност

Украинският посланик у нас: Трябва да защитим националната сигурност | StandartNews.com

София. В случая с Крим бяхме свидетели на необявена война. Удариха ни в гръб, в момент, когато точно се сменяше правителството. Сега е друго – изминало е време, имаме опит, направихме преоценка и трябва да се защитаваме, да защитим гражданите на страната и да гарантираме националната сигурност. Това съобщи пред бТВ посланикът на Украйна у нас Микола Балтажи. Той обясни ситуацията с преминаването на Крим към Русия и размириците в източната част на Украйна.

Както референдумът в Крим е бил нелегитимен, така е и този, насрочен за неделя в сепаратистките източни райони (за независимостта на Донецк), каза украинският дипломат.

"Не се вижда изпълнение на Женевските спогодби. Руските войски не се изтеглят от граничните територии. В сила е руската пропагандна машина, според която на власт в Киев са бандюги, фашисти, националисти, радикали и т.н.", обясни Балтажи.

Днешният 9 май, който ще бъде тържествено отбелязан в Украйна, ще е „особено чувствителен – заради незаконното окупиране на Крим и политическата линия на Русия", смята посланикът. С оглед на събитията в Украйна, Москва ще демонстрира сила на днешния военен парад, „но това не е най-добрият път", каза още Микола Балтажи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай