Цацаров: Боевски не е върнат, за да изтърпява наказание тук

Българската прокуратура няма никакво участие в завръщането, каза главният прокурор

Цацаров: Боевски не е върнат, за да изтърпява наказание тук | StandartNews.com

София. „Гълъбин Боевски не е върнат в България, за да изтърпява наказание тук. Това заяви пред медии главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на ВСС. Той обясни, че изненадващото завръщане на Боевски е по решение на бразилските власти.

„Разликата между помилването и експулса е, че помилването е акт на президента, лицето не изтърпява наказанието си, но фактът на осъждането остава, експулсно осъдено лице, доколкото разбирам е характерна за бразилското право фигура, тя не е позната на българското право. Категорично това не означава условно предсрочно освобождаване, очевидно не е и трансфер на осъдено лице, защото трансферът става с наше участие", коментира още Цацаров по случая с българския шампион, който бе осъден на 9 години и 4 месеца затвор.

„В държавата все някой е знаел за връщането на Гълъбин Боевски, доколкото знам, той е дошъл с редовни документи, издадени от Дипломатичното българско представителство в Бразилската Република" , допълни главният прокурор. Той изрази съмнение, че Министерство на външните работи е разполагало със съответната информация.

„Пристигането на Гълъбин Боевски в България не се дължи на каквито и да е съвместни действия на Българска прокуратура с бразилска, а както разбрах снощи и на каквито и да е действия, в които е ангажирано Министерство на правосъдието", обясни още Цацаров пред журналистите.

„Касае се за едностранен акт на бразилските власти, който явно е съобразен с тяхното право. Мога само да предполагам какъв е този акт – този акт може да бъде помилване, но не е. Доколкото разбрах, се касае за правна фигура, която бразилското право нарича експулсно осъдено лице, тоест лице, при което има влязла в сила присъда, осъдено на лишаване от свобода и по преценка на бразилските власти не изтърпява това наказание, а се изпраща в страната на която е гражданин", коментира още главният прокурор. И увери, че Българската прокуратура няма никакво участие в завръщването на Боевски. 

По-рано вицепремиерът Зинаида Златанова заяви, че Министерството на правосъдието не е въвлечено по официален път в мистерията "Боевски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай