Църквата получи документите за собственост на "Александър Невски"

Църквата получи документите за собственост на "Александър Невски" | StandartNews.com

София. Служебният премиер Георги Близнашки връчи на Негово светейшество патриарх Неофит нотариалния акт за собственост на храм-паметника "Свети Александър Невски".

На церемонията в Гранитна зала на Министерски съвет присъстваха президентът Росен Плевнелиев и министрите от служебния кабинет, а министър председателят определи този акт като исторически.

"Тази сага със собствеността на църквата продължава близо 100 години. Беше намерена добра воля този въпрос да бъде решен. Този жест е безпрецедентен и показва добрите отношения между държавата и Българската православна църква. В диалог и със споделени усилия всеки въпрос може да получи своето решение", каза Близнашки.

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" се строи в продължение на десетина години, като в парично изражение общата стойност на строежа възлиза на 5 500 000 златни лева, от които 2 650 000 лева са осигурени от държавата, а останалите – от общините и българските граждани.

Правителството обяви имота - публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост с условие в срок до 31 декември 2014 г. църквата да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху част от сутерена – "Крипта", и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години.

Предоставянето на правото на собственост върху имота с обща площ 4951 кв. м и сградата на храм-паметник "Св. Александър Невски" създава по-добри възможности Българската православна църква да изпълнява функциите си, мотивираха решението си министрите.

Храм-паметникът е признат за ставропигиален (подчинен е на патриаршията) от пра­ви­телството след разменена кореспонденция със Светия синод и като такъв е осветен на 12, 13 и 14 септември 1924 г. На 17 септември 1924 г. Светият синод приема Наредба за управлението на Ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски" в София.

"След днешния паметен ден, вярвам, в най-скоро време с нашите общи усилия храмът отново ще заблести", каза Негово светейшество патриарх Неофит по време на церемонията.

"Дълъг път изминахме до този исторически момент – връчването акта за собственост на патриаршеския катедрален храм „Св. Александър Невски" на Българската православна църква. Вековна традиция е всяка християнска държава и всяка самостойна църква да имат в столицата си централен и представителен храм, където под ръководството на първойерархa да се отбелязват най-значимите за църквата и държавата събития. За нас този храм е патриаршеският катедрален храм „Св. Александър Невски", който е символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ", посочи патриарх Неофит.

"Той от самото си построяване е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и войнството ни. Същевременно е естествено съсредоточие на църковния и обществен живот. Замислен като храм-паметник, в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение на душите на падналите за Освобождението на България герои, както гласи Прокламацията на българския княз Александър I към народа. Той в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело, в главен храм на православния български народ, а след възстановяването на българската патриаршия – и в седалище на българския патриарх", добави той. По думите на патриарх Неофит годините на спорове и дебати чия трябва да е собствеността върху патриаршеската катедрала за са сложили своя отпечатък върху състоянието на храма.

"На Вас, г-н президент, на Вас, г-н Близнашки, и ръководеното от Вас правителство Благият Божий промисъл ви е отредил да извършите това благородно дело и да намерите добро разрешение на проблем, чието уреждане търсим от години", посочи българският патриарх.

С помощта на държавата ще бъде възвърнат автентичният блясък на храм-паметника „Свети Александър Невски", обяви президентът Росен Плевнелиев.

"Слагаме край на десетилетията неизвестност около собствеността и съдбата на храм-паметника „Свети Александър Невски". За съжаление, тези пропуснати години безспорно оставиха своите видими неблагоприятни следи върху един от символите не само на нашата столица, но и на България. Щастлив и горд съм, че това историческо и добро дело се случва в мандата на назначения от мен кабинет. Няма по-подходящ момент за такава позитивна развръзка от годината, в която отбелязваме 90-та годишнина от освещаването на „Св. Александър Невски", посочи президентът.

Плевнелиев поясни, че в изграждането на храма са вплетени усилията на поколения наши сънародници още от дните на Учредителното събрание. Катедралата е издигната с чувство за дълг и с материалната подкрепа на всенародни дарения, събирани в общините и в църквите на цяла България, както и с щедрата помощ на тогавашната българска държава.

"Наша отговорност е също да изпълним своето синовно задължение и да създадем условията, които да гарантират, че тази национална светиня ще получи дължимото достойно отношение и грижа. Днес полагаме здравите основи за това. Българската православна църква ще съхранява този уникален символ на духовност и историческа памет с грижата на добър стопанин. С помощта на държавата ще бъде възвърнат неговият автентичен блясък", подчерта Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай