Три багера разширяват канала в Мало Конаре (СНИМКИ)

Три багера разширяват канала в Мало Конаре (СНИМКИ) | StandartNews.com

Три багера вече са в наводненото село Мало Конаре и разширяват стария отводнителен канал. Това съобщи кореспондент на "Стандарт" от мястото, където пристигнаха министрите на околната среда и водите и земеделието Ивелина Василева и Десислава Танева.

По-голяма част от селото е под вода заради високите подпочвени води. Екипи на Районната служба Пожарна безопасност и защита на населението в Пазарджик продължават да отводняват приземни етажи и мазета в селата Мало Конаре, Априлци, Алеко Константиново, Главиница и Виноградец.

"Решението на проблема с високите подпочвени води в пазарджишкото село Мало Конаре е уширяването на отводнителните канали в населеното място, заяви пред журналисти Василева и изтъкна, че основната цел е водата да бъде отведена към канала, който се разширява.

„Трудно е защото селото е в низина и нивото на подпочвените води е по-високо. В момента всички отговорни институции помагат на Община Пазарджик да се справи с проблема. Няма опасност за населението. Има готовност и за евакуацията на животни или изнасянето на имущество от приземните етажи в селото, които са наводнени", каза министър Василева . Тя увери, че ако има пострадали домакинства, те ще бъдат обезщетени от държавата. Също така напомни, че отговорност на общините е да почистват отводнителните и напоителните си канали. „Общините също трябва да потърсят възможности чрез своите бюджети да осъществяват необходимите системи за отвеждането на водите извън населените места", каза още тя.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева се запозна с обстановката около земеделските площи в Пазарджишко, голяма част от които също са наводнени след започналото снеготопене и повишеното ниво на подпочвените води. Тя уточни, че собствениците на пострадали земеделски площи или удавени животни могат да получат помощ от държавата. В тази връзка те трябва да се обърнат към областните служби по земеделие, в които има сформирани комисии, които да оценят щетите.

„Ние в момента на практика помагаме на Община Пазарджик, тъй като непроходимият отводнителен канал е неин. Техниката е тук и работи по отстраняване на проблема и се надяваме, че ще се справим, въпреки лошото време", каза още Танева. Тя изтъкна, че клоновете на "Напоителни системи" трябва да следят нивата но водните басейни и да реагират своевременно, за да не се стига до наводнения. „Ясна е държавната помощ, това е инструментът, който държавата прилага при наводнени земеделски площи или издавени животни".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай